Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sprostosti XXL v retro skupinách: Dnešní mladí nič nevedia

.marian Jaslovský .meme/hoax

Na nostalgii nie je nič zlé a je silnou emóciou našich životov. Spomíname, lebo veď mladý človek je väčšinou zdravší ako starý, hormóny aj pohybové orgány, sluch, zrak atď. pracujú lepšie.

Sprostosti XXL v retro skupinách: Dnešní mladí nič nevedia Úlovky z retro skupín

prvé skúsenosti s týmto svetom bývajú silné, vrývajú sa do pamäte a usádzajú sa v nej na celý život. Hovorím samozrejme o pozitívnych zážitkoch, lebo tie zlé náš filter našťastie vytesní. V spojení s prílevom dezinformácií to u časti ľudí vyvolá pocit, že v čase ich mladosti – t.j. v 70. a 80. rokoch - bolo všetko lepšie. A keď píšem všetko, myslím tým naozaj úplne všetko.

Zaujímavým fenoménom Facebooku sú retro skupiny. Človek by očakával, že si v nich budú spomínať na to pekné a nostalgické. Veď napriek totalite sa našlo plno super vecí v dizajne, hudbe, architektúre, filme a tak. Mnohí sme žili časť života v bývalom režime, vedeli sme si to všelijako spríjemniť, prežili sme vzťahy, priateľstvá, mali sme super zážitky a pri dobrej konštalácii na to spomíname radi.

Primárnym poslaním retro skupín je však nenávisť. Nenávisť k dobe, ktorej nerozumejú, mladým ľuďom, ktorým nerozumejú. „To nie ako dnes“ je mantrou všetkého. Dokonca aj drevená kadibúdka na dvore bola super. Lebo tam bola zima, smrad a báli sme sa tam v noci ísť. To nie je ako dnes, tí mladí už nič nevydržia.

mladí sú strašní, to nie ako sme boli my 

„Dnes to už mladí nevedia, lebo stále len pozerajú do mobilov“. A čo nevedia? No nič nevedia! Sú obézni (s výnimkou podvyživených dievčat), nebehajú po vonku do zotmenia. Sú rozmaznaní a neschopní čohokoľvek.

Zdá sa, že univerzálnym vinníkom sú počítače a mobily. To určite nie sú rovnaké počítače a mobily ako tie, ktorými ich rodičia alebo starí rodičia intoxikujú facebook.

Nevedno, či mladohejteri/staronostalgici do tejto kategórie zahŕňajú aj SVOJE deti a vnúčatá. Lebo to by predsa znamenalo, že svoje deti vychovali zle, nie? Zdá sa, že takto ďaleko ich mentálne schopnosti nesiahajú.

Mladí si napríklad nevedia oškrabávať topánky na škrabadle (a čistiť vôbec).

Mladí dnes už od desiatich rokoch vraj bežne fajčia a majú frajerov a frajerky. Hádajte, čo je na vine? Mobily samozrejme. Všimnite si aj poznámku naspodu.

Dnešné deti nevedia ani riad umyť a vysušiť. Hádajte, čo je na vine? Telefóny a tablety samozrejme. Toto už však bolo veľa aj pre niektorých účastníkov skupiny.

V tomto prípade príspevok mobily neobsahuje. Ale do niečoho porevolučného si rypnúť treba.

Ale nejde tu len o deti. Ani mladí muži dnes nevedia vyjsť ani päť schodov.

Častým dôvodom naničhodnosti súčasných detí nie sú len mobily a tablety, ale nedostatok domáceho násilia. Tu treba celkom seriózne podotknúť, že psychika tie zlé skúsenosti z detstva nevymaže úplne, len ich odprace do podvedomia a odtiaľ vybublávajú. Napríklad formou nenávistných statusov v retro skupinách.

Aj v škole je málo násilia. Toto je s diskusie o tom, čo prežívali v školách.

Samozrejme, na vine je aj to, že chlapci nezažívajú šikanu a dvojročnú márnosť šedivú na základnej vojenskej príprave (viď titulná fotografia). Ak si chcete prečítať kompletný manifest takýchto ľudí, nech sa páči. 

Všimnime si, že na úvod priznáva, že „nič nebolo“, lebo to v takýchto skupinách padne málokedy. Ale inak klasika. K záveru: Bez následkov to rozhodne nebolo, pretože vyrástla generácia neempatických, závistlivých, zlých dospelých, ktorí si nevedia upratať svoj život a žijú v hneve a frustrácii. Dokonca ani tú často deklarovanú slušnosť (to nie ako dnes) si neosvojili, lebo slovník mnohých je ako vystrihnutý z učebnice psychiatrie (Tourettov syndróm) a to sa nestačíme čudovať tej besnote. Ale o tom niekedy nabudúce.

Nabudúce si pozrieme niečo o gastronómii v retro skupinách.

Všetky príspevky sú z facebookovej skupiny Úlovky z retro skupín. https://www.facebook.com/groups/6873944455961307

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite