Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiskov liek na tretiu cestu

.šimon Jeseňák .mediálna škola

Po predstavení prvých členov novej Kiskovej strany je pravdepodobné, že Kiska zakladá stranu, ktorá sa ideovo a politicky zakotví od stredu napravo.

Šimon Jeseňák

celosvetovo sa za posledné roky rozšíril nešvár, ktorý používajú takmer všetky novovzniknuté strany nielen na Slovensku. Slovné spojenia ako „My nie sme politici“, či „Delenie na pravicu a ľavicu sú prekonané“ sa stalo bežnou verbálnou výbavou mainstreamových i populistických strán. Čerstvým príkladom je predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban, ktorý krátko po svojom zvolení za predsedu PS v rozhovore pre .týždeň vytrvalo odmietal delenie na pravicu a ľavicu.

Na slovenskej politickej scéne sme už mali istého mladého a nádejného politika, Roberta Fica, ktorý taktiež blúznil o „tretej ceste“. To, ako jeho projekt dopadol, už vieme dnes všetci. Čo nevieme, je to, ako dlho sa Slovensko bude musieť z bájnej tretej cesty liečiť. Medzi  okúzlenými sympatizantmi tretej cesty, ktorá veľmi úspešne doviedla Slovensko k jeho súčasnému stavu patril i Ivan Štefunko, ktorý podľa svojich slov v minulosti volil Smer pre nehumánne kroky druhej Dzurindovej vlády.

„Šeliga otvorene priznáva, že je konzervatívny pravičiar.“

Juraj Šeliga v rozhovore so Štefanom Hríbom povedal vetu, na ktorú mnohí čakali ešte od dôb, keď bola druhá Dzurindova vláda sprava kritizovaná. Bývalý hovorca iniciatívy za Slušné Slovensko hovorí, že je zástancom menšieho štátu. Otvorene teda priznáva, že je konzervatívny pravičiar.

Predstavenie Šeligu a slovník, ktorý v doposiaľ uverejnených rozhovoroch volil, teda minimálne naznačuje trend, ktorým sa bude Kiskova strana uberať. Je teda pochopiteľné, že Kiska nebude mať akútnu potrebu reflektovať výzvu PS/Spolu o spájaní sa, či rovno spoločnej kandidátke. Nepochybne majú tieto tri strany mnoho spoločného, avšak na predvolebné spájanie je potrebné viac, ako len protikorupčný program či snaha o odstavenie SNS a Smeru od moci.

Navyše, prípadná akvizícia Veroniky Remišovej, Jany Žitňanskej či iných pravicových a konzervatívnych politikov, môže Kiskov výtlak ešte posilniť a to i na úkor PS/Spolu.

Po tomto týždni je o Kiskovej strane jasné možno viac, ako sme čakali. Bude to pravicová strana, ktorá sa pokúsi prilákať umiernených konzervatívcov, ktorí svoj konzervativizmus neredukujú len na morálno-etické zákopové vojny. A strana pre tých voličov, ktorým nevonia vedenie Richarda Sulíka v SaS, dlhoročné koketovanie KDH so Smerom, či progresívne-ľavicová koalícia PS/Spolu. 

Kiska ako mimoriadne úspešný podnikateľ identifikoval dieru na trhu, ktorú sa bude snažiť zaplniť. Angažovaním Šeligu azda ani nemohol začať lepšie. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite