Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šeliga ide ku Kiskovi: Nechcem byť marketingový ťah

.štefan Hríb .rozhovory

Jedna z tvárí iniciatívy Za slušné Slovensko vstupuje do vznikajúcej strany Andreja Kisku. V čom mu pomohla modlitba? Čo si myslí o interrupciách? Prečo prišiel o niektorých priateľov? A prečo sa má viac usmievať? Juraj Šeliga.

Šeliga ide ku Kiskovi: Nechcem byť marketingový ťah BORIS NÉMETH

v živote je to často tak, že človek robí menšie rozhodnutia, ktoré majú v jeho živote nejaké dôsledky, ale dajú sa odstrániť či nahradiť. Ale potom sú chvíle, keď sa človek rozhodne, a to rozhodnutie má veľmi dlhé dôsledky a zotrvačnosť. Pred takým rozhodnutím máme dlho bázeň a keď ho urobíme, tak nevieme, či sme sa rozhodli správne. A až čas ukáže, ako to je. Ako to svoje rozhodnutie nesieš ty?

Zatiaľ veľmi dobre, ale nechcem to zľahčovať. Mám pred tým pokoru a bázeň. Cítim sa podobne, ako keď som prvýkrát vychádzal na tribúnu počas prvého protestného zhromaždenia Za slušné Slovensko. Bolo tam 50-tisíc ľudí a začal som hovoriť. Cítil som, že robíme správnu vec. Teraz som presvedčený o tom, že tiež robím dobrú vec. Dlho som rozmýšľal nad otázkou vstupu do politiky. Posledné týždne nad ponukou Andreja Kisku. Modlil som sa, aby som urobil dobré rozhodnutie. Pár ľudí mi napísalo, že mi držia palce. Neviem, čo to presne prinesie, ale je to zmena v živote.

pred dvoma rokmi si bol človek, ktorý sa venoval právu, ale nebol si celoslovensky známy. Potom prišla hrozná vražda a neskôr veľké protesty, ktorých si bol hlavným organizátorom. Zrazu si stál pred 70-tisícovým námestím. Teraz si bol v Prahe na podobnom mítingu a tam bolo 120-tisíc ľudí, ktorí mali podobné požiadavky na ich premiéra Babiša. Ako si sa cítil pred takým davom? Navyše dnes si zverejnil, že ideš s odchádzajúcim prezidentom zakladať novú politickú stranu. To je zásadná zmena v živote a nápor na tvoju psychiku...

Ono to celé trvá už nejaký čas. Iniciatíva Za slušné Slovensko je tu už 15 mesiacov. Keď som si robil doktorát v Trnave, dva roky som už učil a tam som tiež stál pred študentmi. Občas som napísal aj text do médií. Samozrejme, s touto situáciou je to neporovnateľné, ale ja sa cítim slobodne. Dnes sa ma jeden tvoj kolega pýtal, čo urobíme, keď sa niekto v strane rozhodne urobiť to a to, a ja budem musieť „držať hubu a krok“. Ale ja do novej strany chcem ísť s presvedčením, že normálni a racionálni ľudia sa vedia dohodnúť. Keď sa nebudem vedieť s tou dohodou stotožniť, tak poviem, že musím ísť preč. Nie ako vyhrážku, ale slobodne. 

Počúvam aj to, že si musím dať väčší pozor na svoje súkromie. No ja si myslím, že všetci v iniciatíve Za slušné Slovensko boli vystavení určitému tlaku a istému typu zásahov do súkromia. Rovnako nečakám, že ma bude šéf Smeru Robert Fico opľúvať viac ako doteraz. Všetkým tým okolnostiam sme predsa už boli vystavení po vražde. Ale nechcem sa nikoho dotknúť a viem, že musím byť vo svojich vyjadreniach ešte opatrnejší. 

keď si teda bol na protibabišovských protestoch v Prahe, bola to pre teba vďaka zhromaždeniam na Slovensku už bežná vec?

Nebolo to tak. Mal som stres, i keď nie trému. Očakával som, ako na mňa ľudia zareagujú. A boli skvelí, rozhodní. Dobre vedeli, že ich premiér Andrej Babiš je v brutálnom konflikte záujmov.

rozhodol si sa, že ideš s Andrejom Kiskom a inými ľuďmi založiť novú stranu. Andrej Kiska je ešte stále prezident, stranu bude do veľkej miery sám financovať, dá jej svoje meno a všetko, čo za tých päť rokov budoval. Nebudú ľudia hovoriť, že v iniciatíve Za slušné Slovensko si bol jeden z rozhodujúcich ľudí a teraz tam budeš len na okrasu?

Ja som sa to Andreja Kisku rovno opýtal. Povedal, že to tak nebude, že ma sleduje už dlhšie a páči sa mu moja rozhodnosť a snaha zmeniť veci k lepšiemu. Oceňuje to a nechce len marketingovú tvár. Chce mladého človeka, ktorý má znalosť v práve, je rozhodnutý „makať“ a pomôcť vyhrať voľby spolu s ním. Povedal som, že nechcem byť marketingový ťah.

nemyslím si, že Andrej Kiska to robí s týmto úmyslom, ale niektorí ľudia môžu mať taký pocit. Po voľbách môžete byť úspešnou stranou a nakoniec z teba môže byť minister, predseda či podpredseda parlamentu.

Nechcem povedať, že na to nemyslím. Jeden môj kamarát, ktorý robí v reklame, mi hovorí, že musím byť nastavený tak, že si idem práve za tým. Musím mať v sebe tú dravosť. Pre mňa je dôležitý program. A nejdem do toho sám. Tvaruje sa tam perfektný tím ľudí. Mám tiež okolo seba právnikov, politológov, manažérov, ktorí už robia v dobrých firmách a záleží im na Slovensku. Právom sa zaoberám osem či deväť rokov, právnikom som chcel byť odmalička. A politiku sledujem od 15 rokov.

pýtam sa ťa to preto, lebo od začiatku protestov, teda rok a pol, som ti hovoril, že ak sa má niečo zmeniť, tak to chce vyhrať voľby a obsadiť funkcie čestnými ľuďmi. Vždy, keď som sa ťa opýtal, či aj ty takto uvažuješ, povedal si mi, že si na to ešte mladý.

Potom som sa o tom rozprával s Františkom Mikloškom a pozeral sa na príbeh Slovenska od Nežnej revolúcie a na to, akí ľudia išli do funkcií. Viacerí moji ľudia mi povedali, že mám vek, v ktorom už môžem do toho ísť a nebáť sa. Radili mi mať okolo seba partiu ľudí, ktorým verím a priateľov „neodstrihávať“. Takých ľudí mám okolo seba. Krásnym príkladom je bratislavský primátor Matúš Vallo. On niečo vedel a sústredil okolo seba partiu ľudí.

„Andrej Kiska chce človeka, ktorý má znalosť v práve, chce „makať“ a vyhrať s ním voľby. Povedal som, že nechcem byť marketingový ťah.“

teraz k strane. Viacero večných kritikov tvrdí, že nie je potrebná ďalšia strana. Na druhej strane sú ľudia ako ja, ktorí tvrdia, že máme krízu politických strán. Máme politikov, ktorých správanie je detinské a nevhodné. Ťažko sa teraz vytvára alternatíva k dnešnej koalícii a štýlu vládnutia. Prečo táto strana podľa teba vznikla?

Vznikla preto, že tu je partia ľudí okolo prezidenta, ktorá chce zmeniť a posunúť Slovensko dopredu. Zdá sa nám, že v tomto politickom spektre je priestor na stranu pre ľudí, ktorí sú za zmenu, ale nevolili by napríklad Progresívne Slovensko alebo KDH či iných. Ani s jedným z týchto subjektov sa nevedia úplne stotožniť. A áno, politika je pragmatická vec. Ak chce človek meniť veci, musí mať aj moc. Je to aj o dôvere k osobe Andreja Kisku, ktorý je dlhodobo najdôveryhodnejší politik na Slovensku. On ten kapitál a dôveru, ktorú má, chce využiť pre dobro krajiny.

čo ťa teraz spolu s ostatnými ľuďmi čaká? Prídu nielen pokusy o diskreditáciu zo strany koalície, ale paradoxne aj zo strany opozície. Predseda KDH Alojz Hlina povedal, že keď Kiska založí stranu, tak prvú v ringu Kiskovi vypáli Matovič a druhú možno on. Si pripravený na to, že zo všetkých strán vám teraz budú robiť zle?

Nechcem na to takto myslieť, ale som na to pripravený. Chcem sa sústrediť na dobrý program, ktorý máme. A chcem komunikovať s ľuďmi. Sme iný typ strany, nechceme sa vyjadrovať takýmto spôsobom, chceme byť pozitívni. Ale keď sa bude potreba brániť, budem to robiť. Ľudia už majú dosť týchto hádok. Jedna vec je mať iné názory a tvrdo si ich vysvetľovať, ale druhá vec je robiť to škriepkami, ako sa to robí teraz.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite