Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mizuna: Japonské pierka alebo japonská horčica

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Pripomína rukolu. Je podlhovastá, lístky má vykrojené podobne ako púpava. A predsa je iná. Akoby pochádzala z nejakého šľachtického rodu. Je svetlozelená, ligotavá a lístky sú po krajoch také jemné, že pripomínajú pierko. Chuť je zas oveľa delikátnejšia. Mizuna.

Mizuna: Japonské pierka alebo japonská horčica GETTY IMAGES Mizuna má chuť ako jemnejšia rukola, ale odvážnejší kuchári ju môžu použiť vďaka jej flexibilite aj v nečakaných kombináciách.

keď sa človek vyberie do Japonska, nemôže obísť Kjóto. Staré cisárske mesto s jedinečnou architektúrou a atmosférou. No nesmie ho vynechať nielen z dôvodu jeho uchvacujúcej krásy a komótneho, rozjímavého tempa života v priľahlých zenových svätyniach, záhradách a kláštoroch. Kjóto je aj tisícročné mesto s rozvinutou tradíciou kultivovania rôznych nikdy nevidených a nevídaných zelenín. Kroky každého poučeného a nadšeného gastroturistu či gourmeta preto musia po Osake, ktorá sa považuje za mekku japonskej gastronómie, navštíviť aj Kjóto. Iba tam ochutná  niečo, čo naozaj ešte nikdy nejedol. 

Niektoré z výpestkov a novo vyšľachtených šalátov, kapustičiek či reďkoviek totiž mesto nikdy neopustia, pretože zenoví mnísi, ktorí nové zeleniny pestujú, ich zo svojich záhrad neradi púšťajú čo i len na výlet do Tokia. A práve preto sa celá vegánska či lepšie povedané zenová gastronómia sústreďuje práve tam a všetci, ktorí si chcú vychutnať stáročnú japonskú bezmäsitú kuchyňu shojin ryori, plnú neuveriteľnej vynaliezavosti, cestujú do Kjóta. 

Takéto unikátne zeleniny sa volajú kyo yasai.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite