možno len tvar – malá zošúverená guľôčka, ktorá dokáže okoreniť jedlá. No tam sa všetka podobnosť končí. Ružové korenie totiž nepochádza z kríka pepper nigrum ako všetky ostatné. Áno, kríčok čierneho korenia má plody tiež červené, no tie sa namáčajú, aby z nich práve tá pestrá šupka zliezla a vydala na povrch dozreté jadro, ktoré my neskôr voláme biele korenie a pridávame ho na biele mäsá, šaláty a ryby. Ostatné dve korenia, zelené a čierne, sa vyrábajú z toho istého plodu, no ešte pred dozretím. Zelené korenie sú usušené zozbierané nezrelé plody a čierne korenie sú tie isté plody, ibaže po zbere sa uvaria a až následne vysušia, aby boli čo najštipľavejšie. Všetky tri korenia pochádzajú z Juhovýchodnej Ázie.
Ich ružový kamoš, ktorého k nim koncom dvadsiateho storočia natlačili do koreničiek, pretože sa tak krásne vyníma na stejkoch a dáva jedlám temperamentný švih a závan exotiky, pochádza presne z opačného kúta zemegule. Jeho materská rastlinka má dokonca viac spoločného s kešu orechmi než s indickým pepper nigrum. Rastie na členitom pobreží Peru a jej ružovkasté plody zbierali už jeho starovekí obyvatelia. Indiáni si zo štipľavých bobúľ celé stáročia vyrábali miestne pivo. Z peruánskych plání sa bylinka, čo plodí koralové bobuľky, dostala do zahraničia až v devätnástom storočí. Dovtedy sa využívala ako korenina a liečivo v starých šamanských receptoch, ktoré sa tradovali od starovekých indiánskych kultúr. Najprv zavítala do Severnej Ameriky, zatiaľ iba ako okrasný krík v záhradách lepšie situovaných ľudí. Neskôr sa jej plody začali používať ako jemná náhrada čierneho korenia, keď sa minulo. Bobuľky pútali pozornosť svojou hravou farbou a po ochutnaní aj veľmi zaujímavou ovocnou chuťou. Niekde sa im začalo hovoriť aj brazílske korenie.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.