Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krupicová kaša: Mapa detstva

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Stretli sme sa s ňou všetci. Jedni ju do seba hádzali, len taký fukot, iní sa v nej babrali, pozerali okolo, všetko bolo vtedy zaujímavejšie, ako načierať lyžicu do bielej bačoriny a klásť si ju do úst. Krupicová kaša.

Krupicová kaša: Mapa detstva GETTY IMAGES Na kráľovských dvoroch sa krupičná kaša podávala ako dezert, často dozdobená drahými a nedostupnými koreninami z Ďalekého východu.

bola to vždy skúška a otázka hrdosti. Zlomia ma rodičia alebo zostanem hrdým odporcom ligotavého lepkavého útvaru rozlievajúceho sa sa po hlbokom tanieri? Vedľa v obývačke už počuť, ako dedo Večerníček zapaľuje prvé hviezdy. So mnou to trhá, pozerám raz k dverám, odkiaľ prichádza magické modré svetlo a blikotavo ma volá, potom na tú nešťastnú hrudkovitú kôpku pred sebou. Zrazu však zaznie známa znelka z No počkaj a s mojou hrdosťou to zamáva tak, že tanier kaše je v mihu vo mne a s ešte lepkavými ústami vpálim do obývačky dúfajúc, že mi nič dôležité neušlo. Naši sa len pousmejú. V korumpovaní a vydieraní sú rodičia vždy tí najväčší machri. Politici a mafiáni by sa mohli učiť.

Krupicová kaša nestrašila deti len v našej dobe, obdarenej reálnym socializmom, rovnako ťažké či sladké to mali aj deti na Západe. A čo je ešte prekvapujúcejšie, krupicovú kašu mali dokonca deti, ale aj dospelí na stole už v staroveku. Síce nie z takých ušľachtilých zŕn, ako ju máme dnes a už vôbec nie zo zŕn kukurice, no aj tak šlo o tú našu – niekým zbožňovanú, iným zatracovanú sladenú kašu. Najväčšiu slávu zožínala v starovekom Ríme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite