Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štyria umelci z Košíc minulého storočia

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Keď sme v roku 2013 boli európskym hlavným mestom, využili sme to, aby sme zviditeľnili po celej Európe najmä štyroch umelcov 20. storočia súvisiacich s Košicami, bez ktorých by naše mesto bolo menej pôvabné, menej zaujímavé a menej krásne.

prvý bol azda najznámejší košický rodák (po svetovej tenisovej jednotke Martine Hingis), spisovateľ Sándor Márai (1900 – 1989).  Ten vo svojich knihách, preložených do 40 jazykov, robí Košiciam najkrajšiu reklamu po celom svete. Nie gýčovitú, nie zaplatenú, ale reklamu umením. Odporúčam prečítať si knihu Sviece dohorievajú. Je v nej všetko podstatné: priateľstvo, láska, zrada... Ak by ste bližšie než k tejto knihe mali do budovy Slovenského národného divadla, tak sa vyberte na hru Popol a vášeň, v ktorej hviezdi Martin Huba a je jej divadelnou adaptáciou. Ak chcete sa prejsť Košicami na sklonku monarchie, potom odporúčam knihu Spoveď mešťana.

Druhý svetoznámy umelec z Košíc bol sochár Gyula Kosice (1924 – 2016). Tento košický Maďar síce prežil väčšinu svojho života v Argentíne, kam ako štvorročný s rodičmi emigroval, no z lásky k rodnému mestu si dal pseudonym Gyula Kosice. Inak sa volal Fernando Fallik. Ako prvý na svete v sochách využíval aj neón a vodu. Jeho (pokiaľ viem) jedinú sochu nájdete na Slovensku v jeho rodných Košiciach pred vchodom do Kunsthalle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite