Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec vojny na východe

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Na bratislavský Slavín som sa prvýkrát dostal, keď ma tam pozval známy propagátor kníh Dado Nagy. Bolo mi cťou, a ešte k tomu sa nám naskytol výhľad, ktorý ma očaril.

na nádhernú krajinu, na fungujúce hlavné mesto, na pokojnú panorámu, ktorá tak môže pôsobiť len preto, lebo zažívame nedocenené časy mieru.

Najmä my z východu, ktorí sa kocháme Slavínom len občas, vnímame aj monumentalitu pamätníka so sovietskym vojakom, ktorý triumfuje nad nacizmom. Za víťazstvo nad fašizmom, ktoré sa nám zdalo podľa dejepisu, ale aj z rozprávania partizánov, také odťažité a samozrejmé, však znova treba bojovať každodenne a aktuálne už teraz, vo voľbách.

Ako víťazila sovietska Červená armáda, ako postupovala Slovenskom, čítame na bokoch Slavína. Vytesané názvy miest a dátumy tvoria časovú os oslobodenia. Pri Košiciach to až tak nesedí, o deň sa sekol ten, čo vysekával onen dátum. My oslavujeme 19. januára. Pamätník neznámeho vojaka i pamätník červenoarmejcom lemujú košické Námestie osloboditeľov. Aj tohto roku tam položia vence.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite