Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vražda vo veľkom meste

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Slovensko je otrasené z brutálnej vraždy Violy Macákovej. Vražda sa síce stala v Bratislave, ale obeť pochádzala z východu. Veľmi veľa mladých ľudí z východu hľadá svoje uplatnenie v Bratislave. Nájdu tam veľa možností práce aj trávenia voľného času.

vraždy sa dejú aj tu na východe, dokonca aj v malej obci sa to môže stať, ako som o tom písal naposledy v tejto rubrike. Vražda Violy však vyvolala veľkú pozornosť verejnosti a médií. V posledných dňoch bulvár do zlého svetla postavil kresťanskú komunitu, kam Viola chodievala. Hovorí sa o nich ako o sekte. No je to pritom komunita, ktorú zastrešuje štátom oficiálne registrovaná cirkev. 

Využijem tento priestor na to, aby som sa tej komunity zastal. Táto komunita patrí pod Apoštolskú cirkev, ktorá pôsobí aj tu na východe Slovenska. Je to malá cirkev. Ale veľmi oduševnená, so špecifickým typom zbožnosti, ktorá má veľmi emocionálnu podobu. V 90. rokoch sa historické cirkvi dívali na „apoštolcov“ s údivom a odstupom. Apoštolská cirkev sa však aktívne zapojila do ekumény. Podieľajú sa na rôznych ekumenických podujatiach. A historické cirkvi akceptujú ich zbožnosť a považujú ich za bratov a sestry. Kresťanstvo má aj na východe veľa rôznych podôb. Nie je problém nájsť dediny s troma kostolmi rôznych historických cirkví. V mestách pôsobia okrem toho aj menšie cirkvi, ktoré majú špecifické prejavy zbožnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite