Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si Snina nepripomenula

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

Mnohé mestá a niekde aj malé obce si v týchto dňoch rôznymi podujatiami pripomínajú tridsiate výročie Nežnej revolúcie. No sú aj mestá, ktoré nespomínajú. Jedným z nich je aj Snina.

u nás sa k výročiu Novembra  nekoná žiadna verejná akcia. Na nič sa nezmohlo mesto ani tretí sektor a vlastne som si ani nevšimol, že by to niekomu v meste prekážalo. Jediná vec, ktorú som k Nežnej revolúcii zaznamenal, je séria článkov miestneho nadšenca histórie: pri tejto príležitosti pripravil niekoľko rozhovorov s ľuďmi, ktorí boli počas revolúcie aktívni v našom meste. Okrem toho však ani ťuk. A tak si u nás znova štátny sviatok pripomenieme len tým, že nepôjdeme do obchodu.

V niečom sa naša situácia dá pochopiť. Skúste si predstaviť, že by november ´89 znamenal aj pre vaše mesto to čo pre Sninu. Že by sa z vášho dovtedy prosperujúceho a rastúceho mesta, kde sa za predchádzajúcich päťdesiat rokov vďaka neustálemu rozvoju priemyslu a zlepšeniu kvality života zvýšil počet obyvateľov štvornásobne (v prípade Sniny to bolo z 5 000 na 20 000) stalo mesto, ktoré stagnuje a mladí z neho väčšinou utekajú preč. A to až tak, že sa za posledných približne dvadsať rokov vo vašom meste a okrese, rovnako ako v Snine, zníži počet detí do štyroch rokov o polovicu (mimochodom, najväčší pokles na Slovensku).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite