Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec prvej svetovej vojny

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Pred 101 rokmi sa skončila prvá vojna v histórii ľudstva, ktorá získala prívlastok svetová. Zaplietlo sa do nej až 70 národností a za viac ako štyri roky sa vyzabíjalo až deväť miliónov vojakov. Jej ukončenie bolo pre ľudí správou číslo jeden.

Koniec prvej svetovej vojny ADOC-PHOTOS/CORBIS/PROFIMEDIA

koniec vojny sa oslavoval každoročne. Až neskôr, s odstupom rokov, to prestalo zaujímať nové generácie, ktoré si už z toho obdobia nič nepamätali.

V roku 1926, teda pri 10. výročí od roku 1916, v ktorom bolo veľmi veľa obetí, odliala firma bratov Buchnerovcov na dnešnej Štúrovej ulici v Košiciach výročný zvon Božského srdca, na ktorom je zoznam Košičanov, ktorí v prvej svetovej vojne padli. Tento zoznam si môžete na zvone prečítať i teraz, stačí vám vystúpiť do severnej veže Dómu sv. Alžbety, ktorá je otvorená denne okrem nedele. Okrem toho, že spoznáte najväčší funkčný zvon v meste na tradičné ručné zvonenie, vám odmenou bude aj nádherný výhľad na Košickú kotlinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite