Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za alergiu na lepok môžu aj postreky obilia

.kamila Sopková .lifestyle

Počet ľudí, ktorým škodí lepok, rastie. Fakt, že chemické látky určené na odstraňovanie buriny sa dostávajú aj do jedla, tuší málokto. Herbicídy podľa vedeckých štúdii spôsobujú aj obezitu, neplodnosť či rakovinu.

Za alergiu na lepok môžu aj postreky obilia SITA/Jozef Jakubčo

naši starí rodičia spomínajú na obdobie, keď poľnohospodári postrekovali polia raz za rok. Bolo to spravidla na jar, keď burina prevyšovala pestované plodiny. 

Od roku 1980 sa začali v poľnohospodárstve používať postreky masívnejšie, stále však ani zďaleka nie v takom rozsahu ako dnes. Len medzi rokmi 1998 a 2012 narástlo používanie herbicídov pätnásť až dvadsať násobne. 

Medzi najpoužívanejšie herbicídy na svete patrí prípravok Roundup, ktorým sa postrekuje sedem až desať dni pred žatvou. Týmto spôsobom sa poľnohospodári zbavia nežiaducej buriny a urýchlia dozrievanie zŕn aj zelených klasov tak, aby boli na rovnakej úrovni s ostatnými dozretými klasmi. Postrek však v princípe vysuší celú rastlinu. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Takto upravená pšenica sa ľahšie spracúva a menej ničí poľnohospodárske stroje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite