Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stretnú sa Brutus a Cézar v prešovskom Centrume

.kristína Šebejová .lifestyle .hlas východu

Nejedného návštevníka Prešova prekvapí, že mesto má dve centrá. Jedno je to zrejmé, historické. Druhé sa nachádza takmer na konečnej a od ozajstného ho miestni odlišujú špecifickým skloňovaním.

je to TEN Centrum. Obchodné stredisko Centrum sa nachádza na Sídlisku III a bolo vybudované v 80. rokoch. V časoch svojho vzniku bolo výnimočné občianskou vybavenosťou, zeleňou a jednotným architektonickým jazykom. V 90. rokoch sa však idylka narušila a centrumácke obchodíky nahradili podnikateľské zámery nových majiteľov v podobe herní a krčiem. Námestie chátralo a múriky, ktoré boli pre miesto špecifické, začala okupovať štafáž v rytme zlatého moku sa pokyvkávajúcich občanov – takzvaných Slobodomurikárov, ako ich časom nazvali miestni. 

Zmena prišla až v roku 2014. Námestie bolo revitalizované a za jeho realizáciu prešovský architektonický ateliér zerozero získal cenu CEZAAR za architektúru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite