Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tak ťažiť drevo alebo nie?

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

V posledných mesiacoch sa verejnosť búri proti ťažbe dreva v chránených územiach. My by sme boli tiež najradšej, keby ostali naše lesy nedotknuté, no pravda je taká, že miestni iné šance na prácu veľmi nevidia.

či sa nám to páči, alebo nie, ťažba dreva je jedna z mála možností, ako sa v obciach v okolí Národného parku Poloniny zamestnať. V minulosti boli v obciach malé podniky, napríklad výrobňa gombíkov, ktorá sídlila v Dúbrave, v Uliči vyrábala Tvarona výrobky z dreva, v Stakčíne ACHP vyrábalo hnojivá. Takmer každá obec mala družstvo, školu, obchod a podobne. Mužom prácu poskytoval aj Vihorlat a ženám pobočka bardejovského JAS-u. Tie začiatkom 90. rokov v Snine zamestnávali tisíce ľudí. Dnes však už takmer nič z toho neexistuje, mnohé obce už dokonca nemajú ani obchod.

Okrem štátneho Lesopoľnohospodárskeho majetku (LPM) Ulič tak miestni môžu nájsť vo väčšej miere prácu už len v policajnom zbore, keďže neďaleká schengenská hranica potrebuje značné množstvo policajtov. Iné možnosti náš kraj v podstate neponúka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite