Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sima Martausová: Mám pekne vycvičené sliepky

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Pesničkárka Sima Martausová vydala začiatkom tohto roka piaty album Len sa tak stíšim, čoskoro pôjde do kín film Malá ríša s jej titulnou piesňou. Hoci v lete zvoľnila tempo a myslí viac na seba a svoje zdravie, nové pesničky skladá neustále.

Sima Martausová: Mám pekne vycvičené sliepky BORIS NÉMETH

najnovšie CD-čko som si vydávala sama.

Je to ťažšia cesta, ale lepšia, lebo som slobodnejšia a výsledok je viac podľa mojich predstáv. Či sa to aj predáva podľa mojich predstáv? Neviem, ale volali, že treba dotlač, tak asi áno. Viac nás živia koncerty, ale teraz v septembri-októbri som potvrdila aj viac benefičných akcií.

keď mám aspoň dva dni voľna, vycestujem do Tatier a idem na túru.

Nemám tú záľubu odmalička, až v dospelosti ma to chytilo. Mám kamaráta – horského vodcu, ktorý ma berie na miesta, kde nechodí veľa turistov. Už som ho dohodila aj viacerým priateľom. Tento rok bola najkrajšia túra na Korunu Vysokej. Pred rokom a pol som bola na Mont Blancu, toto leto som sa chystala na Matterhorn, ale mala som problémy s posunutou platničkou. Dávam sa teraz dokopy, chodím na rehabilitácie, cvičím, už ma to nebolí, pôjdem tam o rok. 

u našich v Považskej Bystrici chováme sliepky.

Chovali sme ich kedysi, keď sme bývali s babkou a dedkom, ale dedko už nežije a babka nevládze. Tak sme si s maminou povedali, že sa ku tomu vrátime my. Keď som doma, tak pomáham, ono sliepkam toho veľa netreba. Kŕmim ich, hladkám, keď ich pustím z ohrádky von, tak beháme popri sebe. Potom sa spolu hráme na schovávačku... nie, to žartujem... ale pekne som si ich vycvičila. Keď majú ísť spať, kedysi som ich musela pochytať, teraz sa už len pozrieme do očí a idú samy. (Smiech.)

nemyslím si, že som prehnane puritánska, ale páčia sa mi cudné veci.

Keď ma niekde obliekajú na fotenie, mám požiadavku, aby som nemala výstrih ani nič vyzývavé. Nie som taký typ, ani sa mi to nehodí a ani nepáči. Aj slušné a cudné veci môžu byť príťažlivé. Ak sa žena v tom trošku stráži, neznamená to, že je mníška. Keď som chodila na školu, hrala som asi týždeň v seriáli sestričku a v jednej scéne som si mala dať dole podprsenku. Napísala som režisérovi, že ja sa nevyzlečiem. Prehováral ma, ale nenechala som sa. Za dva dni mi napísal, že tá scéna tam nemusí byť. 

na koncertoch pri pesničke Svetlá vždy požiadam, nech všetko zhasne.

Chcem, aby sme si v tej tme boli všetci rovní, aby ma ľudia nebrali, že keď som na plagátoch, som niečo viac. Nie som pyšná, keď sa mi niečo podarí, chvíľu sa povznášam na obláčiku, ale potom zas pristanem. Myslím si, že všetky dary mám zhora, a ako mi boli dané, môžu mi byť aj odobraté. 

ak sa niekomu niečo podarí, závidím tak pozitívne.

Závidím, ale doprajem, motivuje ma to. Dlho som obdivovala kamarátku, ako krásne hra na klavíri. Len čo sa ma zmocnili myšlienky, prečo to aj ja neviem, odpovedala som si: lebo nechodíš na klavír! Tak som sa prihlásila a chodím. Aj skladať pesničky som začala preto, že som obdivovala tých, čo to vedeli. Čítala som v jednej knihe, že každá neresť sa dá využiť na niečo dobré. Aj žiarlivosť človeka motivuje, aby sa stal lepším. Keď doprajeme druhým, máme aj my podiel na ich radosti z toho, čo vedia. 

„Predstavím si dve cesty a tá, ktorá ma napĺňa väčším pokojom, je tá správna. “

viem ovládať svoje sny.

Myslím že to má aj názov – vedomé sny, lucidné snívanie. Niekedy sa mi podarí, že spím a pomyslím si, že teraz by som rada bola niekde v horách. A predo mnou sa objavili trblietavé hory, rieka, plavila som sa na loďke, och to bolo krásne! Potom som chcela lietať, a tak som lietala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite