Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudnutý prešovský Divaldov ateliér

.andrea Sivaničová .lifestyle .hlas východu

S dejinami Prešova sú späté mnohé osobnosti, ktoré vo svojej dobe boli priekopníkmi v rôznych oblastiach, no časom takmer zapadli do zabudnutia.

Zabudnutý prešovský Divaldov ateliér Károly Divald/ Wikimedia Tri Koruny nad Dunajcom.

jednou z nich bol i Karol Divald, zakladateľ  dynastie úspešných fotografov a tlačiarov, prvý fotograf Vysokých Tatier a prvý svetlotlačiar nielen na Slovensku, ale i v Uhorsku, ktorý sa dokázal presadiť v Budapešti.

Vyštudovaný lekárnik Karol Divald (1830 – 1897) sa do Prešova prisťahoval v polovici 19. storočia, no vtedajšie predpisy mu neumožnili prevádzkovať tu lekáreň, a tak si ju otvoril v neďalekých Giraltovciach a v Bardejove, kde mu náhodné stretnutie s potulným fotografom zmenilo život. Kúpil si od neho fotoaparát a čoskoro si v Prešove zriadil fotoateliér. 

„K jeho najúspešnejším počinom patrili štvorzväzkové Skvosty výtvarného umenia.“

Spočiatku sa venoval portrétom, no ateliérové fotky boli preňho najmä zdrojom obživy. Oveľa viac ho bavilo zaznamenávať život v mestách a prírodné scenérie. Postupne si otvoril fotoateliéry v Bardejove, Bardejovských kúpeľoch, Starom Smokovci, Levoči, Gelnici, Spišskej Novej Vsi. Mal rád hory a bol členom Uhorského karpatského spolku, preto sa rozhodol s fotoaparátom ako prvý zachytiť krásu Vysokých Tatier, Pienin i jaskýň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite