Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žobráci, zdroj príbehov

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Košice majú mnoho legiend a jedna z najznámejších vzdáva hold žobrákom. Hovorí o soche, ktorá stojí na dome na Hlavnej ulici. Tá socha má podobu chlapíka, ktorý zdvíha klobúk.

Žobráci, zdroj príbehov Frank Augstein/AP/SITA

vraj ide o žobráka, ktorý žobral celý život, až mal nakoniec dosť peňazí a vystaval si za ne práve tento dom na Hlavnej ulici.

Legendu počúvame v rôznych verziách, podľa toho, kto ju podáva. Niekto povie, že tá socha sa svojím výrazom tváre vysmieva ostatným boháčom, lebo dotyčný chlapík nielenže zbohatol, ale dokázal si za nahromadenú almužnu ešte aj zaplatiť prístupné do VIP klubu v meste. 

Spisovateľ Erik Groch vypointoval legendu tak, že žobrák mal preto tak veľa peňazí, lebo sám bol štedrý. Každý deň zo svojej vyžobranej sumy ešte aj čosi rozdal ostatným žobrákom, ktorí získali len menšie peniaze. A za jeho štedrosť aj v ťažkom životnom položení ho potom Boh požehnal hojnosťou.

Pravdaže, košická legenda o žobrákovi-investorovi je vymyslená. Vie sa totiž, že dotyčný dom si dal postaviť solventný košický obchodník Béla Strasser. Ale nič to, naše mesto má vďaka nej o pútavý príbeh viac.  

„Ak chcete podporiť našich žobrákov, nemusí to byť iba drobnými.“

Inak, košickí žobráci sú zdrojom príbehov aj v súčasnosti. A nielen tí košickí. Ak im pomôžete, azda si vypočujete ich reálne, nelegendové príbehy. Môžu byť takisto prifarbené, ba v niektorých prípadoch aj vymyslené, ale dom za vyžobrané peniaze v nich zatiaľ asi nefiguruje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite