Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malé veľké vzbury proti komunistom

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

Aj malé mestečká na periférií občas píšu dejiny, ktoré presahujú ich región. Sedemdesiate výročie takejto malej veľkej udalosti si v týchto dňoch pripomínajú aj v Dlhom nad Cirochou.

Malé veľké vzbury proti komunistom Branislav Bibel/SITA

v tejto malej obci neďaleko Sniny sa 25. júna 1949 o jedenástej v noci už tretíkrát v ten deň blížilo k miestnej fare auto verejnej bezpečnosti s vypnutými svetlami. Jej príslušníci vraj chceli farárovi povedať len to, že na druhý deň, teda na sviatok Božieho tela, môže uskutočniť tradičnú púť do vedľajšej obce, od ktorej ho predtým odhovárali. V 50. rokoch, keď na dennom poriadku zatvárali kňazov, však príchod auta verejnej bezpečnosti medzi miestnymi vyvolal paniku. Miestni rozozvučali zvony na kostolnej veži ako pri požiari a k budove fary sa razom zhŕklo údajne až okolo 500 ľudí ozbrojených palicami, vidlami, kosami a kameňmi. 

Dav po počiatočnej hádke napadol príslušníkov ZNB, z ktorých jeden ušiel, no druhý utŕžil poriadnu bitku, pri ktorej bol dokonca štyrikrát bodnutý nožom. Dav taktiež úplne zdemoloval policajné auto, ktorého karosériu po incidente zdobili nápisy ako „kňazom pokoj, komunisti fuj“ a podobne. Celú situáciu upokojil až miestny kňaz Ján Tomko so svojimi rodičmi, ktorí vyšli z fary a zobrali dobitého policajta k sebe, kde ho ošetrili a zavolali mu záchranku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite