Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na východe nič nie je? Už to nie je vtipné

.peter Medviď .lifestyle .hlas východu

Ľudia sa držia stereotypov, je to pre nich bezpečnejšie a jednoduchšie. Už viac ako rok národ stereotypne glosuje o tom, ako na východe nič nie je. Tento výrok sa mi už však nezdá vtipný.

Na východe nič nie je? Už to nie je vtipné Radoslav Maťas/SITA

poľský filozof Leszek Kołakowski v jednej zo svojich esejí, ktorá pochádza z jeho postmarxistického obdobia, písal o stereotypoch. Ako písal, stereotyp funguje na kvázi empirickej generalizácii. Hoci tú empíriu ani nie je možné nejakým spôsobom popísať, pretože neexistuje skúsenosť, ktorá by potvrdzovala, že to tak skutočne musí byť a nemôže to byť nijako inak. Stereotypy môžu byť rôzne. Niektoré sa zakladajú na nejakom fakte, niektoré sú celkom vymyslené. Isté je len jedno: ľudia žijú stereotypmi a je jedno, na čom sa zakladajú. Pretože človek pre svoj vnútorný pokoj vníma ako bezpečnejšiu cestu pridržiavať sa hoci mylného stereotypu, ako by mal vždy dávať pozor, korigovať svoje pohľady, pozície.

No a tak sa držíme stereotypov. V praxi to znamená okrem iného aj to, že počasie v Anglicku je pre nás vždy daždivé a cez hmlu neuvidíme koniec ulice. To je typické anglické počasie. Keby tam aj tri mesiace v kuse svietilo slnko ako na nejakej riviére, nič to nezmení na tom, že dážď s hmlou je pre nás typicky anglické počasie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite