Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemajú dobudované vodovody, ale dostávajú dotácie na námestia

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Vo svojom poslednom článku som opísal trápenie nášho schopného starostu, ktorý sa už roky márne snaží o to, aby vodovod bol prístupný pre všetkých občanov obce. Potom ma prekvapili slová premiéra na výjazdovom rokovaní vlády.

Nemajú dobudované vodovody, ale dostávajú dotácie na námestia Ivan Fleischer/SITA 15. máj 2019, Trebišov: Výjazdové zasadanie vlády. Na fotografii zľava minister životného prostredia László Sólymos, ministerka kultúry Ľubica Laššáková a predseda vlády Peter Pellegrini.

obec nebola zaradená do projektov veľkých kanalizácií, kde je investorom vodárenská spoločnosť. Starostovi tak neostávalo nič iné, ako sa uchádzať o podporu z envirofondu. Tam sa prideľujú len malé sumy, pričom ani tie sa neujdú všetkým obciam, ktoré to potrebujú. 

Výsledok je, že v mnohých obciach na východe nemajú občania prístup k pitnej vode, hoci z EÚ prúdia milióny eur práve na tento účel. Po troch týždňoch sa v neďalekom Trebišove konalo výjazdové zasadnutie vlády. Po ňom sa na profile predsedu vlády objavilo nasledujúce vyhlásenie: 

„Viacero starostov sa nám neustále sťažuje, že nemajú dobudované kanalizácie a vodovody. Tento problém sa netýka len okresu Trebišov, kde dnes výjazdovo rokovala vláda, ale viacerých častí Slovenska. Je to vážna vec, lebo doterajší spôsob vyčleňovania menších súm z enviromentálneho fondu neumožňuje niektorým obciam mať ani po 15 rokoch vybudovanú kanalizáciu a vodovod. 

Je neprijateľné, aby v 21. storočí mali ľudia problém dostať sa k pitnej vode, alebo nevedeli naložiť s tou odpadovou. V krátkom čase preto predložíme na rokovanie vlády strategický plán dobudovania vodovodov a kanalizácií, aby sa aj ľudia z takýchto obcí konečne dostali k tomu, čo sa inde považuje za samozrejmosť.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite