Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zobuďme spolu spiace miesta: Opustené budovy v Bratislave

.dominika Hvorková .lifestyle

Koľko opustených budov sa nachádza v Bratislave? Pátrajú po nich nadšenci z komunity Spiace miesta. Ich cieľom je nájsť miestam znova najmä kultúrne využitie. Napríklad tak, ako sa to podarilo na začiatku deväťdesiatych rokov pri bratislavskom podhradí.

Zobuďme spolu spiace miesta: Opustené budovy v Bratislave Spiace miesta

reč je o legendárnom Subclube. Keď sa jeho zakladatelia dozvedeli o priestore v hradnej skale, rozhodli sa využiť jeho potenciál. Atómový bunker Civilnej ochrany ešte dlho podliehal režimu najvyššieho utajenia, zakladateľom sa však podarilo vybaviť povolenie na obhliadku. A tak vzniklo vtedajšie „Účko”.

Dnes je Subclub starý skoro ako naša republika, vystriedali sa v ňom dve generácie a stal sa neodlučiteľnou časťou hlavného mesta a jeho subkultúry – hoci čoskoro končí.

Budov s takýmto potenciálom je v Bratislave veľa, možno práve preto nemusíme mať strach, že história bratislavského klubu sa prestane písať. Mnohé z nich ignorujeme, nevšímame si ich rozbité okná, prepadnutú strechu a opadávajúcu omietku. Ich potenciál stále spí. Práve preto vznikla v hlavnom meste komunita ľudí, ktorým na zabudnutých budovách záleží. 

Za občianskou iniciatívou Spiace miesta stoja všetci, ktorých zaujíma budúcnosť nevyužívaných budov – od architektov, umelcov až po manažérov a všetkých tých, ktorí sa už opadávajúcej omietke nechcú prizerať. S nápadom však pôvodne prišli tri ženy – Nina Mikušková, Nikola Tokárová a Zuzana Žurkinová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite