Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby: Ak sa neviete rozhodnúť, pomôže vám volebná kalkulačka

.dominika Hvorková .lifestyle

Neviete, ktorá politická strana sa najviac zhoduje s vašimi názormi? Pred blížiacimi sa voľbami do europarlamentu vám môže pomôcť volebná kalkulačka Euandi2019. Spolupracovali na nej aj vysokoškolskí študenti z Bratislavy.

Eurovoľby: Ak sa neviete rozhodnúť, pomôže vám volebná kalkulačka Vadim Ghirda/AP/SITA

ak patríte k nerozhodnutým voličom, pred eurovoľbami vám môže pomôcť volebná kalkulačka Euandi2019. Tá vám v percentách vypočíta, ktorá politická strana sa najviac zhoduje s vašimi názormi, hodnotami a prioritami. Stačí ak na päťbodovej stupnici vyjadríte, do akej miery sa s výrokom stotožňujete. Výroky sú zamerané na celé spektrum súčasných politických otázok a hodnôt európskej politiky, ako sú napríklad dane, legalizácia mäkkých drog či otázka eutanázie.

„Takmer všetky strany, ktoré sú v súčasnosti zastúpené v Európskom parlamente, národných parlamentoch alebo majú šancu získať mandát, sú v projekte zahrnuté,“ informuje stránka euandi.eu. Strany, ktoré podľa prieskumov verejnej mienky nemajú šancu získať mandát v Európskom parlamente, sa do projektu nedostali.

Európsky univerzitný inštitút v talianskej Florencii, kde nápad vznikol, spolupracoval so všetkými členskými krajinami Únie. V prípade Slovenska išlo o päťčlenný tím pracovníkov a externých spolupracovníkov Katedry politológie FiF UK: Martin Kovanič, Marta Králiková, Tomáš Madleňák, Peter Plenta a Radka Vicenová.

„Vo všeobecnosti ponúka kalkulačka veľmi efektívny a užívateľsky nenáročný spôsob, ako sa zorientovať v aktuálnej ponuke kandidátov bez toho, aby si voliči museli detailne čítať volebné programy každej zo strán,” hovorí Radka Vicenová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite