Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cintorín ako park, ale nie v Prešove

.monika Suchánska .lifestyle .hlas východu

Cintoríny sú esenciálna, no predsa prehliadaná súčasť miest. Nový prešovský cintorín, nominovaný na prestížnu architektonickú cenu, sa však dá prehliadnuť len ťažko.

Cintorín ako park, ale nie v Prešove Jakub Julény/SITA Prvý prírodný cintorín na Slovensku s názvom Záhrada spomienok vo Zvolene.

moderne a citlivo navrhnutý cintorín dáva tušiť, že jeho architekti vedia čo-to o tom, že v zahraničí sa už pár rokov volí menej sebecký prístup – miesta je v mestách málo a prírody tiež, preto treba dať aj cintorínom novú, zelenšiu tvár. Nech sú zároveň parkom, živým miestom, nie mramorovou púšťou.

Prírodné pohrebníctvo, živé už pár dekád po celom svete, ide ruku v ruke s touto víziou. Na prírodných cintorínoch sa pochováva bez náhrobkov, umelých kvetov a kahancov. V duchu svetskom, aj cirkevnom. Funkciu náhrobkov plnia stromy alebo iné rastliny, mená zosnulých nesú malé ceduľky. U nás je to zatiaľ možné vo Zvolene, v Záhrade spomienok, kde sa popol zosnulých ukladá do kvetinových záhonov s tabuľkami z prírodného kameňa. Pochovávať sem svojich blízkych prichádzajú pozostalí aj z Bratislavy alebo Oravy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite