Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokracia funguje

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Často som v rozhovoroch s ľuďmi počul sťažnosti na demokraciu. Trápil ich nejaký nešvár, ktorý sa objavil v spoločnosti po roku 1989, ale nepripísali ho tomu, kto ho spôsobil. „Zlízla“ si to demokracia.

aj v minulom režime boli ľudia nespokojní, ale postupne sa na to zabúda. Ponúka sa tu biblická analógia – Izraelčania počas putovania púšťou v jednej fáze vnímali život v predošlej egyptskej totalite ako lepší než život v slobode. Na takúto kritiku demokracie sa snažím odpovedať dvoma spôsobmi. Teoreticky a prakticky. Teoretický argument spočíva v nasledovných otázkach: Čo je zlé na systéme, v ktorom ten, kto má moc, musí pravidelne skladať účty pred voličmi? Čo je zlé na tom, že ľudia majú právo raz za čas pri voľbách posúdiť prácu tých, ktorým bola moc zverená? Pri takýchto otázkach mi dotyční uznajú, že tá demokracia predsa len nie je zlá vec. 

Ľudia sú však z demokracie sklamaní aj preto, lebo sa v podstate denne dozvedajú o nejakej korupčnej kauze. O tom, že niekto niekde nepoctivo alebo nehospodárne využíval štátne zdroje. Majú potom pocit, že voľby strácajú zmysel. V takom prípade však možno použiť jeden praktický argument – poukázať na prácu starostov. Zaiste sa nájdu aj korupčné kauzy na úrovni samosprávy, ale predsa len sú ľudia spokojnejší viac so starostami než s politikmi na štátnej úrovni. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite