Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výťah, ktorý netreba privolávať

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Metro? Mestská doprava či električky? Aké sú atribúty veľkého mesta? Napríklad aj zachovanie výťahu paternoster, ktorý je v Košiciach v hlavnej budove Technickej univerzity.

keď sa chce mesto pochváliť, že je (po)riadnym mestom, tak si začne dávať niekedy nafúknuté prívlastky typu metropola, centrum niečoho alebo hlavné mesto čohosi. Prípadne sa na niečo hrá, prikrášli si trochu dejiny. Mne však imponujú mestá, ktoré si zo seba robia srandu. Napríklad si dajú na nejaký dom úhľadnú tabuľku s textom: „Marcus Aurelius v tomto dome nikdy nebol.“

No sú aj ďalšie atribúty, ktoré väčšie mesto ako také buď má, alebo nemá. Okrem metra alebo aspoň električiek bývajú mestotvorným prvkom aj vysoké budovy. A v nich premávajú výťahy. Tie podľa mňa najexotickejšie sa volajú paternoster. 

Tvoria ich pod sebou či nad sebou idúce kabínky a vy do nich tak trochu naskakujete. Prvýkrát ste to dali určite s troškou paniky, no odvtedy to už bola exotika. Dievčatá s výstrihom a/alebo v sukniach by sa v nich mali správať obozretne, keďže takýto typ výťahu umožňuje  hlboké podhľady a nadhľady, konkrétne povedané vidno z nich aj pod sukne a do výstrihov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite