Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O rozbitej váze, jazvách a uzdravení

.michaela Zakuťanská .lifestyle .hlas východu

Život sme rozdelili na medzníky, ktoré nám uľahčujú prežiť ho bez zdanlivej nudy. Roky, nové roky, roky narodenia, školské roky, roky revolučné, mierové, vojnové, roky blahobytu, milénia a míľniky.

O rozbitej váze, jazvách a uzdravení Haragayato/commons.wikimedia.org

úspech je merateľný na úkony vykonané v krátkych časových úsekoch, diktát rýchlosti sa stal neoblomným majiteľom života. Serverový čas nahrádza vnímanie pohybu slnka na oblohe, ktorý od nepamäti tvorí prirodzený kalendár človeka. Medzi túžbou a jej uspokojením je len zopár kliknutí, vytráca sa pocit strádania a očakávania. Človek má dosiahnuť úspechy, na ktorých sa kedysi pracovalo až do dôchodku, ideálne do tridsiatky a potom až do smrti tlieť.

V dvadsiatke som mala predstavu o tridsiatnikoch ako o úspešných ľuďoch, ktorí sa stávajú konečne tým, kým vždy chceli byť. Po dosiahnutí magickej tridsiatky sa všetky procesy zdajú naštartované ako pri štiepení atómového jadra. Dosiahnuť hodnoty mojej generácie, ktorými sú osobná sloboda, občianska angažovanosť minimálne na komunitnej úrovni, rodina aj závratná a zaujímavá kariéra, možnosť cestovať a pracovať z každého kúta sveta, inými slovami: You can have it all. 

Zrazu však začala do života vstupovať otázka, či to všetko môžeš naozaj mať. Či rok má toľko dní a deň toľko hodín, aby si to mohol mať, či to všetko chceš naozaj mať za cenu sebaotrokárstva a či máš čas vnímať, že to všetko máš a – čo je potvrdením toho, že to všetko máš? Prvé pochybnosti prišli, keď môj deadline prehlušil neodkladné práce na záhrade naviazané na ročné obdobie a rybkám sa v ten rok v nevyčistenom jazierku nedarilo, ani lekno nezakvitlo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite