Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Darček na poslednú chvíľu? Čítaním beletrie zlepšíte svet, sex, spánok aj Vianoce

.elena Akácsová .lifestyle

Drzá feministická sci-fi, láska medzi mladíkom a zrelou ženou, predloha úspešnej minisérie, budúci úspešný seriál, detektívka od nebohého kuchára, novodobá Bridget Jonesová aj fikcia o únose slovenského prezidenta. Tipy pre tých, čo ešte nemajú knižné darčeky.

Darček na poslednú chvíľu? Čítaním beletrie zlepšíte svet, sex, spánok aj Vianoce

už niekoľko rokov pozorujem trend, že ľudia okolo mňa akoby viac čítali odborné knihy, literatúru faktu, reportážne knihy, rozhovory, výbery z novinových článkov. Na beletriu im už nezostal čas. Aj v našej ankete Kniha roka sa mi to tak javí.

Iste, je super, že si vôbec ľudia nájdu čas čítať a ponoriť sa hlbšie do textu ako len do dĺžky jedného novinového titulku alebo bubliny v obrázku. Ale škoda, že tú beletriu tak flákajú, lebo tým škodia sebe i svetu. Je mnoho dôvodov na čítanie beletrie, ktoré už rôzni vedci rôzne vyskúmali, napríklad: rozvíja predstavivosť, a to prehlbuje schopnosť porozumieť iným; rozvíja náš slovník a vyjadrovacie schopnosti; redukuje stres účinnejšie ako hudba či prechádzka; pravidelní čitatelia beletrie lepšie spia; zlepšuje partnerské vzťahy, lebo knihy sú akýsi simulátor reality; spomaľuje problémy s pamäťou. A vôbec,  robí nás šťastnejšími!

 Tak tu je pár mojich tipov na svetovú beletriu, ktorou plánujem vylepšiť život sebe alebo mojim blízkym.

Celeste Ng: Stačí škrtnúť zápalkou, Odeon, 2018  (v češtine vyšlo v roku 2017 ako Ohníčky všude kolem) Tento rok asi to najlepšie, čo som už čítala. Tu recenzia od Mária Gešvantnera. Od Celeste Ng už pred dvoma rokmi vyšla jej výborná prvotina v češtine Vše, co jsme si nikdy neřekli, ak vám ušla, dožeňte to. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite