Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Košice, nové hlavné mesto

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Aj na najbližšie sviatky sa mnohí Košičania chystajú z Bratislavy domov. Iba málokto si však všimne, že tentoraz si zakúpia len jednosmerný lístok.

po sviatkoch tak hlavné mesto ostane bez stoviek ajťákov, dizajnérov, robotníkov, ba aj, prepytujem, politikov. Paralyzovaná Bratislava bude slabá na to, aby čelila novej vnútropolitickej realite.  

Košickí poslanci, ba aj ich nekošickí kamaráti (z parlamentného bufetu) zasadnú po sviatkoch v Košiciach, kde odhlasujú zákon o novom hlavnom meste Košice. Argumentmi budú súčasné predpoklady Košíc v porovnaní s Bratislavou. Zoo Bratislava: 35 hektárov. Zoo Košice: 288 hektárov. Maratónska tradícia – košický maratón: od roku 1924, bratislavský maratón: od roku 2005. Rozloha mestskej pamiatkovej rezervácie Košice: 85 hektárov. Rozloha bratislavskej: menšia.

Z dobre informovaných kruhov vieme už teraz, že súčasný prezident túto zmenu hlavného mesta v prospech Košíc privíta. Aj keď podľa jeho názoru by sa Poprad či aspoň Spišská Nová Ves hodili ako hlavné mesto ešte viac. Rudolf Schuster sa však rozhodol, že prezidentovi, ktorý sa čoskoro usídli v Jakabovom paláci, kde býval v Košiciach aj Edvard Beneš, daruje svoju dvojplatničku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite