Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómovia si stavajú domy v Rankovciach

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Neďaleko známeho gejzíra v Herľanoch možno nájsť obec Rankovce. A v nej aj veľkú rómsku komunitu, v ktorej sa udiali viaceré inšpiratívne veci.

Rómovia si stavajú domy v Rankovciach Archív OZ Pre lepší život Aby si Rómovia postavili svoje domy odborne a technicky správne, pomáha im stavebný učiteľ Ondrej, ktorý je vyučeným stavbárom

rozbehlo sa to misijnou prácou v deväťdesiatych rokoch, ktorú pod vedením vtedajšieho duchovného otca Igora Mišinu odštartovali miestni evanjelici. Zároveň v tom istom čase začala v komunite pôsobiť aj misia adventistov, ktorá vyústila do vzniku rómského adventistického zboru. Rómovia sa zapojili aj do evanjelického zboru, v ktorom sa raz mesačne konajú rómske služby Božie. V komunite sa aj vďaka tomu naštartovala práca s rómskymi deťmi a mládežou. 

Evanjelium však malo aj praktický dosah na životy Rómov v tejto obci. V roku 2004 založili ľudia, ktorí sa Rómom venovali, Združenie pre lepší život. Prvé ovocie tejto práce bola aktivizácia rómskej komunity. Podarilo sa im mladých Rómov presvedčiť, aby išli na strednú školu. Po ukončení štúdia si už pomerne ľahko našli prácu v Košiciach, buď v automobilovom priemysle, v stavebníctve či v záhradníctve. A zároveň tým dávali príklad ďalším rómskym žiakom, ktorí mohli na starších kamarátoch vidieť, že stredná škola má zmysel. Združenie sa tiež snažilo formovať prirodzených lídrov rómskej komunity, ktorí sú neskôr nápomocní pri formovaní ostatných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite