Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbilbordieva sa

.kristína Šebejová .lifestyle .hlas východu

Kuracie stehná, nemecké autá, podlahové krytiny. Kráčame pozdĺž bilbordmi lemovanej Rusínskej ulice, ktorá spája prešovské sídlisko Sekčov s centrom mesta.

Zbilbordieva sa Aktron / Wikimedia Commons Budova prešovského divadla je rozpoznateľná nielen pre jej masívne kamenné plochy a pultovú strechu, ale aj pre veľkolepé priečelie využité ako podklad reklamného pútača.

ak sa na Rusínskej ulici pozrieme na ľavú stranu, hneď za mostom uvidíme čerstvo zarovnané pole, ktoré čaká na položenie základného kameňa pre nové nákupné centrum. Toto centrum vzniká v oblasti takzvaného východného sídelného pásu, ktorý bol pri projektovaní sídliska určený na rozvoj bývania v meste. Dnes je preplnený krabicovými nákupnými centrami.

Ak prejdeme ďalej a dostaneme sa pred mestské centrum, na pravej strane nám udrie do očí budova divadla. Masívne kamenné plochy a pultovú strechu dopĺňa veľkolepé priečelie, ktoré bolo využité ako podklad reklamného pútača s dĺžkou plaveckého bazéna. Počas tvorby knihy o Prešove s názvom Ta Take Mesto sme sa rozprávali s jedným z architektov tejto stavby, Karolom Gregorom, ktorý vyjadril svoj údiv nad tým, ako bola budova necitlivo „oblečená“ do reklám. Nemala by práve mestská kultúrna inštitúcia rešpektovať umelecké dielo a konzultovať takéto radikálne zásahy do podoby stavby s jej autormi?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite