Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo je zrazu každý alergický na lepok? Vedci sa blížia k odpovedi

.alexandra Minich .lifestyle

V priebehu jednej generácie sa z niečoho raritného stala bežná choroba. Potravinová alergia. Trpí ňou 200 až 250 miliónov ľudí.

Prečo je zrazu každý alergický na lepok? Vedci sa blížia k odpovedi pixnio.com

ako deti s bratom jedávali arašidové maslo a želé na kilá. Kým začala vodiť do škôlky vlastné deti, bežnou záležitosťou sa stali bezarašidové triedy, hovorí špecialistka na skúmanie črevného mikrobiómu Cathryn Naglerová. 

Bezgluténové piškóty, jogurty bez laktózy či iné diétne výrobky dnes už nemusíte hľadať v zašitých regáloch obchodov. Zo špeciálnych potravín si dokonca môžete aj vyberať. Zdanlivo dobrá správa pre ľudí trpiacich potravinovou alergiou či intoleranciou. Rozširujúci sa sortiment však ukazuje na niečo oveľa závažnejšie. Ľudí s potravinovými alergiami pribúda. V Spojených štátoch stúpol počet takýchto pacientov medzi rokmi 1997 a 2007 o 18 percent. 

No nie je to trend len v USA, ale aj v ostatných, najmä rozvinutých štátoch. Po špeciálnych výrobkoch siahajú čoraz častejšie aj Slováci. „Najväčší nárast predajov zaznamenávame pri položke bezlaktózové mlieko, ktoré v tomto roku predstavuje 40 až 50-percentný nárast predajov oproti minulému roku,“ hovorí Branislav Lellák, riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednota Slovensko.  

Alergie, vrátane tých potravinových, zaznamenávajú postupný rozmach posledných 50 rokov. Odborníkom neuniklo, že v rovnakom období sa začali vo veľkom používať antibiotiká, rôzne dezinfekčné prostriedky či kozmetické výrobky účinné proti baktériám. A tie v podstate začali hubiť aj baktérie, ktoré sú pre človeka nielenže prospešné, ale dosť potrebné. Aj v tomto prípade teda odpoveď leží v črevách. 

v hlavnej úlohe: mikrobióm

Kedy špecialisti v súvislosti s alergiami upriamili pozornosť na črevný mikrobióm? V prípade kanadského mikrobiológa Bretta Finlaya sa to začalo úplnou náhodou ešte v roku 2007.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite