Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec vojny na východe a Anka

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Koncom druhej svetovej vojny sídlilo velenie sovietskej Červenej armády na Hlavnej ulici, vedľa terajšieho Tesca. Tam sa prišla sťažovať istá Košičanka, že ju ktorýsi vojak chcel znásilniť.

veliteľ nechal nastúpiť vojakov, aby mohla táto žena identifikovať násilníka. Keď naňho ukázala, veliteľ ho zastrelil. Žena z toho dostala výčitky svedomia. Aj také kruté boli januárové dni roku 1945 napriek tomu, že sa vojna pre Košice už končila. 

Iná Košičanka židovského pôvodu Edith Eger bola niekoľko mesiacov predtým deportovaná do Osvienčimu a následne ju, jej sestru i ďalšie spoluväzenkyne nacisti nútili pochodovať do ďalších a ďalších lágrov, keďže im už sovietski vojaci boli v pätách. Dostala sa až do zóny, kde operovali americkí vojaci. Jeden z nich si ju žiadostivo prezeral a blížil sa k nej. Edith sa obávala najhoršieho. To sa však, našťastie, neudialo. Traumu tejto ženy z Osvienčimu, ale aj iné životné útrapy skôr i neskôr, ako aj to, ako sa z nich psychicky dostať, nájdete opísané v novej strhujúcej knihe s názvom Voľba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite