Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sviatky a výročia

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

Koniec letných prázdnin je na Slovensku už tradične spojený s výročím okupácie z augusta 1968, sviatkami Slovenského národného povstania a Dňa Ústavy SR. Sninu tieto sviatky obišli.

aj keď je národ na nohách, v Snine to nie sú, okrem toho, že sú zatvorené obchody, ničím výnimočné dni. Ticho okolo všetkých sviatkov a výročí v našom meste ma tento rok vyrušilo. Najprv som bol z toho pohoršený. No nakoniec som zistil, že Snina len ignoruje túto časť dejín, rovnako ako ona ignorovala nás.

Okupácia z augusta 1968 Sninu doslova obišla. Nenašiel som ju na žiadnej mape zobrazujúcej postup okupačných vojsk. Sovietski vojaci prekročili hranice len vo Vyšnom Nemeckom a v Čiernej nad Tisou. Neďaleký hraničný priechod medzi obcami Ubľa a Malé Berezné, ktorý bol počas komunizmu zatvorený, sa ani okupačnej armáde akosi nechcelo použiť. A takisto ani odbočiť do Sniny. Na vojakov, tanky či obrnené vozidlá si nikto z miestnych nespomína. Sninčania sa o invázii dozvedeli prakticky len z rádia.

Reakcie obyvateľstva sa podobali zvyšku republiky. Ľudia, najmä starší, sa báli vojny. Všetci sa snažili zásobiť potravinami a ďalším nevyhnutným tovarom. Pamätníci spomínajú, že niektorí sa dokonca začali schovávať v okolitých lesoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite