Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľaváci v pravorukom svete

.elena Akácsová .lifestyle

Dnes je medzinárodný deň ľavákov. Viete, s akými prekážkami sa stretávajú? A čo robiť, ak je vaše dieťa ľavákom?

Ľaváci v pravorukom svete Justin Paget/Corbis/Profimedia Rodičia-praváci môžu nechtiac spôsobovať problémy deťom-ľavákom, keď im kladú príbor alebo pohár automaticky tak ako sebe.

zatlieskajte rukami, ako keby ste oceňovali výkon nejakého umelca. Ktorá ruka tlieska do ktorej? Ľaváci výraznejšie pohybujú ľavou rukou a tlieskajú do menej pohyblivej pravej ruky. Zopnite ruky, ako keby ste sa išli modliť a prsty si prepleťte. Palec navrchu by mal patriť dominantnejšej ruke.

Som ľaváčka i keď píšem pravou rukou. Patrím zrejme k poslednej generácii detí, ktoré boli v škole nútené naučiť sa písať pravou rukou, i keď naše školské predpisy to už od roku 1967 považovali za neprípustné. Moja súdružka učiteľka bola ešte zo starej školy. Síce som nezačala koktať ani sa v noci pocikávať, nemala som ani problémy s čítaním, ale dodnes neviem automaticky určiť, ktorá ruka je pravá a ktorá ľavá.

Výsledok: píšem pravou, strihám ľavou, ostatné náradie držím tam, kde mi skôr padne do ruky. Nič z toho však nerobím perfektne, mám skôr obe ruky ľavé.

čo je ľavé, to je kľavé

Predpokladám, že nikto ani na chvíľku nezapochyboval, čo znamená výraz mať obe ruky ľavé. Ľavá je v mnohých kultúrach spojená so záporným významom a pravá s kladným. Stačí si pripomenúť základy slovenských slov právo, pravda, spravodlivosť, pravý.

Naopak, slovo ľavý v mnohých jazykoch znamená zlý, nešikovný, hlúpy nevhodný, nebezpečný. Ľaváctvo bolo dlhodobo odsudzované a démonizované, z toho potom pramenilo všemožne potláčané a násilné preúčanie. Známeho ľaváka anglického kráľa Juraja VI. údajne otec zaťahal za reťaz priviazanú o zápästie jeho ľavej ruky vždy, keď ju použil. Následkom bolo kráľovské koktanie, ktoré sa dostalo až do súčasnej kinematogriafie (Kráľova reč).

geniálni ľaváci, rakovina prsníka a pedofília

Začiatkom 20. storočia s rozvojom modernej pedagogiky a najmä psychológie a neurológie sa ľaváctvo prestalo potláčať, postupne, ako pribúdali rôzne štúdie, sa však vytvorilo mnoho nových predsudkov.

„Dnes nikto nenúti ľavákov používať pravú ruku, aspoň nie vedome.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite