Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S Ančou cez dva viadukty

.matúš Dávid .lifestyle .dovolenka

Vždy sa poteším, keď môžem na výlet či za turistikou cestovať vlakom, ktorý má dušu. Jeden taký už desaťročia jazdí kúsok od mojej rodnej obce Železná Breznica. Stačí krátka spomienka a hneď mám pred sebou obraz výpravcu s čapicou a píšťalkou.

S Ančou cez dva viadukty ĽUDOVÍT VANIHER/SITA Legendárna Štiavnická Anča čaká na cestujúcich v Banskej Štiavnici.

do známeho Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu by som inak než historickou úzkokoľajnou Čiernohronskou železnicou nikdy nešiel. Zradiť tento lesný vláčik by predsa bola „nevera po slovensky“. Mimochodom, známu komédiu z roku 1981 režisér Juraj Jakubisko nakrúcal práve v tejto lokalite na Horehroní. A úplne rovnaké pocity ako vo Vydrovskej doline mávam aj počas jedinečnej cesty vlakom inou dolinou, tentoraz smerom do Banskej Štiavnice.

Je letná sobota, krátko pred pol ôsmou ráno. S plecniakmi na chrbtoch čakáme na peróne železničnej stanice v obci Hronská Dúbrava. Na koľaji už netrpezlivo odfukuje „Štiavnická Anča“ – neveľký motorový vlak, v ktorom strávime najbližšiu polhodinu. Nasadáme spolu s ďalšími skupinami turistov, preteky o lukratívne miesta pri okne po chvíli, ako vždy, utíchnu. Anča hlasno zavrčí, prejde cez pár výhybiek v stanici Hronská Dúbrava, a my sa ocitáme na jednokoľajnej trati číslo 154. Pod týmto označením ju dnes pozná málokto, no keď sa povie „Trať mládeže“, mnohí, nielen starší, zbystria pozornosť. 

„Len vďaka tomu, že Štiavnická Anča stále „fučí“, a teda premáva, sa za jedinečný zážitok považuje nielen návšteva Banskej Štiavnice, ale i cesta do tohto mesta.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite