Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viedenský Stonehenge

.denisa Gdovinová .lifestyle

Nie, reč nebude o žiadnej starodávnej katedrále. Na okraji Viedne, až v 23. obvode, môžu nájsť fajnšmekri architektúry, obdivujúci štýl brutalizmus, skrytý poklad. Voľne porozhadzované betónové hranoly, ktoré však tvoria stavbu pokoja.

Viedenský Stonehenge ALLOVER/ALAMY/PROFIMEDIA Zdanlivo drsná stavba je v skutočnosti Kostol najsvätejšej Trojice.

už sme si zvykli hundrať na to, že vo Viedni je všetko lepšie. Čistejšie ulice, lepšie služby a oveľa vyššia kvalita života. Kŕmená niekoľko rokov týmto naratívom som bola k Viedni akosi vzdorovito skeptická. 

Keď som potom Viedeň zažila na vlastné oči, zdala sa mi umelá – obdivovala som síce čisté ulice, ale po ôsmej hodine večer som už nezazrela mimo centra ani človeka. A kto si chce večer kúpiť niečo v potravinách? Potrápi sa. Aj nákupné centrum možno nájsť v sobotu otvorené len do šiestej večer. 

Viem, že Viedni krivdím. Že je umelá a málo dynamická, to sa mi zdá iba preto, že som ešte nezabočila do tých správnych ulíc. Nedávno som preto dala Viedni ešte šancu a vyrazila za centrum mesta. V autobuse z Bratislavy väčšina cestujúcich končila na Schwechate, my sme v centre Viedne presadli na nadzemný rýchlovlak a viezli sa ďalšiu polhodinu. V štvrti Mauer, čo je až 23.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite