Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mekonský majster čokolády: Všetko, čo viem, som sa naučil sám

.frédérique Hazéová .lifestyle

Plávajúce trhy sú hlavným turistickým lákadlom vietnamskeho Can Tho, najväčšieho mesta v delte rieky Mekong. Miestni na loďkách od východu slnka predávajú ananásy, banány, mangá a iné tropické ovocie z okolitých polí. Čo tam nenájdete, to sú plody kakaovej farmy, ktorá sa nachádza len o kúsok ďalej.

Mekonský majster čokolády: Všetko, čo viem, som sa naučil sám Frédérique Hazéová Mekonský pestovateľ kakaovníkov, Muoi Cuong, je farmár, vynálezca a aviatik v jednej osobe.

pomedzi vidiecke domčeky hľadáme farmu so stromami pochádzajúcimi z opačnej strany zemegule. Po usmernení domácimi prechádzame otvorenou bránou a ocitáme sa v lese kakaovníkov. O pár minút už sedíme pri šálke čerstvej horúcej čokolády a majiteľ farmy, starší pán hovoriaci angličtinou s francúzskym prízvukom, nám začína rozprávať svoj príbeh.

 „V roku 1960 priniesol môj otec takéto kakaové plody z Malajzie. Podarilo sa mu z nich vypestovať prvé stromy a poveril ma, aby som skúsil vyrobiť čokoládu,“ hovorí Muoi Cuong s veľkým červeným strukom v ruke. 

„Február je v južnom Vietname obdobím sucha a teplota cez deň presahuje tridsať stupňov. Tieň tropických stromov horúčavu zjemňuje a chráni aj kakaovníky.“

Nasledovali mesiace plné neúspešných pokusov, pri ktorých si pomáhal len francúzskou knihou o čokoláde. „V tom čase tu čokoládu nikto nerobil, všetko som sa naučil sám,“ vysvetľuje 68-ročný farmár. Dnes za ním chodia výrobcovia čokolády z Francúzska aj Belgicka, aby ich naučil svoje postupy.  

Pestovanie kakaa nie je vo Vietname také výnimočné, ako by sa mohlo zdať. Stromy s farebnými oválnymi strukmi však nájdete najmä smerom na sever. Na juhu sú kakaovníky stále výnimkou a farma Muoia Cuonga je tu jednou z mála. 

Pod tieňom vysokých tropických stromov sa skrývajú červené a zelené plody kakaovníkov.Frédérique HazéováPod tieňom vysokých tropických stromov sa skrývajú červené a zelené plody kakaovníkov.

vietnamský farmár a aviatik

Február je v južnom Vietname obdobím sucha a teplota cez deň presahuje tridsať stupňov. Tieň tropických stromov horúčavu zjemňuje a my na chvíľu zabudneme na lepkavé teplo. Stromy však netienia len nás. Muoi Cuong pestuje kokosy, mango aj duran, ktorých stromy sú vyššie ako kakaovníky a chránia ich pred silným slnkom.

Tmavovlasý muž s okuliarmi, ktorý pred nami sedí, však nie je bežný mekonský farmár. Počas vietnamskej vojny pôsobil ako pilot aj letecký inžinier a vojenská služba ho z farmy odviedla až do Ameriky. „Žil som napríklad v Ohiu, ale bola tam strašná zima. Našťastie som po šiestich mesiacoch išiel ďalej,“ smeje sa Muoi Cuong.

„Mekonský farmár sa všetko, čo o čokoláde vie, naučil sám. Dnes za ním chodia výrobcovia čokolády z Francúzska aj Belgicka, aby ich naučil svoje postupy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite