Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavol Rankov: Chcel som byť muž na úteku

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Spisovateľ Pavol Rankov koncom roka vydal román Miesta, čo nie sú na mape. K podozreniu, že on sa skrýva aj za pseudonymom Peter Pečonka a je autorom mimoriadne vydareného románu Svätý mäsiar zo Šamorína sa odmietol vyjadriť.

Pavol Rankov: Chcel som byť muž na úteku BORIS NÉMETH

vstávam skoro, pustím odšťavovač a robím šťavu pre dcéry.

Mohli by raňajkovať aj kakao s rožkom, ale sú ešte mladé, aby sa na nich experimentovalo s drogami. Keď odídu, môžem zapnúť počítač. Píšem denne, využívam, že je teraz skúšobné obdobie a som menej unavený z iných činností. Po obede mám hodinovú siestu, popoludnia sú zlé, až večer okolo siedmej sa dostávam znovu do formy. 

pracujem na novom románe z normalizácie na začiatku 70. rokov.

Predbežne som to označil ako historický román, hoci z hľadiska literárnej teórie, kým žijú ľudia, ktorí by v ňom mohli byť postavami, tak to historický román byť nemôže. Nemám žiadny deadline, nepotrebujem, aby ma naháňal vydavateľ. Presne s týmto som sa stretával ako copywriter v reklame, stresovalo ma, že sa všetko robí na poslednú chvíľu a nie je na to nikdy dosť času. Robím presný opak. 

som mimoriadne lenivý človek, nič nerobím do šuplíka.

Všetko sa snažím zužitkovať. Ani zrno nazmar! Keby sa stalo, že časť poznámok k novej knihe nevyužijem, tak z nich radšej napíšem ďalšiu knihu, ako by mal prepadnúť čas, ktorý som im venoval. Zašlo to tak ďaleko, že aj to, čo učím, odborné veci, pchám teraz do beletrie, aby som to dvakrát využil.

voľno najradšej trávim v prírode.

Tam, kde nie sú ľudia a kam som sa dostal chôdzou, prinajhoršom bicyklom. Veľmi rád chodievam pešo aj po neznámych mestách. Len tak o nich získam predstavu a v hlave sa mi vytvorí mapa. Kam sa chystám najbližšie? Nikam, je zima. Až keď už stojím oboma nohami v Berlíne, tak sa začnem tešiť, že som tam. Nie štyri mesiace dopredu. Nedôverujem tomu, že keď si niečo plánujem, tak sa to stane. 

moje vegetariánstvo sa začalo zhnusením, keď som bol na vojenčine.

V kasárenskej kuchyni sme dostávali rozkazy: chlapci, dnes mäso varte veľmi pomaly, lebo je červivé. Červíky fakt vyšli, sitkom sme ich pozbierali, všetkým chutilo. V živote by mi neprišlo na um, ako dobre sa dá saponátom očistiť plesnivá slanina. Vydrhli sme ju, bola praženica na slaninke, všetci to jedli, len my sme si dali chleba s maslom. Tým sa to začalo, povedal som si, že je rozdiel medzi červivým jablkom a červivým mäsom. Dnes mi je tých zvierat skôr ľúto. Navyše vegetarián je – ak sa nemýlim – trikrát menej náročný na pôdu ako mäsožravec. Keby prišiel taký zákaz mäsa, ako je zákaz freónov, tak to vyrieši hlad a preľudnenie na celé desaťročia. 

rád pozerám na youtube videá o zvieratách.

Ako sa potenciálnej obeti buď podarí ujsť, alebo dokonca predátorovi naloží. Sú také. Žirafa dokope leva, alebo zebra, to rád pozerám. Pakone levov bežne zabíjajú, lebo ich je veľa, lev si nedá pozor a už sú okolo neho. Mnohé bylinožravce sú agresívne. Väčšina z nich. Som vždy na strane slabších, sympatizujem s nimi. 

v detstve som plával, robil karate, na starobu som začal behať.

Kvôli cholesterolu. Vyčítal som niekde, že sa môže spaľovať. Začalo sa to tým, že mi obvodná lekárka, len tak preventívne, zobrala krv. Po čase jej pro forma volám, je to v poriadku, však? Vôbec nie, máte zvýšený cholesterol a cukor, mali by ste razantne zmeniť stravovanie, nejesť údené, vyprážané a celkovo obmedziť mäso. Ale ja som vyše 25 rokov vegetarián! Ona na to, no tak príďte o rok na kontrolu. Možno som tak nastavený, že mám vyšší cholesterol. V mojom živote sú všetky veci inak, ako by sa patrilo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite