Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neviete cez Vianoce vypnúť hlavu? Štrikujte

.denisa Gdovinová .lifestyle

Všade sa hovorí o magických a pokojných vianočných chvíľach. Ale ako si ich naozaj užiť? Štrikovanie dokáže pomôcť oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Neviete cez Vianoce vypnúť hlavu? Štrikujte John Polak/Storey Publishing via AP/SITA

v bratislavskej mestskej časti Dlhé diely je netradičná galantéria. Obchod Opletačky s háčikom a ihlicami má okrem klasického tovaru – od zipsov po farebné vlny – aj veľký okrúhly stôl. Každý druhý piatok sa okolo neho stretáva skupinka žien, ktorá spolu štrikuje. A podľa Bibiány Zelinovej, ktorá Opletačky založila, to nie sú len nejaké staré babičky. „Ja som spomedzi nich najstaršia!” smeje sa Bibiána. 

Štrikovanie a háčkovanie je jednoducho späť. A tentoraz už neslúži len na výrobu oblečenia, ktoré si dnes možno kúpiť oveľa lacnejšie. Je to predovšetkým terapia. 

„Dotiahnuť projekt do konca, uvoľniť sa od stresu a aktívne vypnúť hlavu. Vytrvalým štrikovaním sa to dá natrénovať.“

V Opletačkách má skupinka žien posledné predvianočné štrikovanie ženy už za sebou. Ale už teraz Bibiána vie, že po troch sviatočných dňoch sa jej ženy určite znova ozvú a zorganizujú spoločné stretnutie. Bolo to tak každý rok. Po všetkých tých rodinných návštevách sa potrebovali stretnúť aj s kamarátkami. „Viaceré mi hovoria, že myšlienky sa im počas štrikovania usporiadajú samy od seba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite