Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ambrózia, postrach alergikov

.tomáš Čejka .lifestyle

Bohovia prebývajúci na Olympe boli nesmrteľní vďaka špeciálnej strave — ambrózii a nektáru. Bohužiaľ, dnes už ambrózia nevyvoláva príjemné asociácie, jej peľ totiž spôsobuje prudké alergické reakcie.

Ambrózia, postrach alergikov JOHN KAPRIELIAN/SCIENCE SOURCE/PROFIMEDIA Ambrózia je typická bohatou produkciou peľu. Pre alergikov je to problém.

pôvodnou domovinou ambrózie palinolistej je Severná a Stredná Amerika. Od objavenia Ameriky koncom 16. storočia sa postupne rozšírila prakticky na všetky kontinenty. Na Slovensku ju botanici zaregistrovali po prvý raz  v roku 1949 v dunajskom prístave v Komárne, kam bola zavlečená pravdepodobne lodnou dopravou s osivom ďatelinovín a sójou z južnejších častí Európy. Napriek všetkým snahám poľnohospodárov a štátnej ochrany prírody sa ambrózia palinolistá z Podunajskej nížiny začala pomerne rýchlo šíriť do priľahlých oblastí. Do juhovýchodného cípu Slovenska sa dostala zo známeho prekladiska v Čiernej nad Tisou, kam pricestovala železnicou, pravdepodobne s obilím, ale možno aj s železnou rudou, ktorá sa k nám dovážala z Ukrajiny. Keďže ambrózia je teplomilná, zastaviť ju dokážu len miesta vyššie ako sedemsto metrov nad morom.

zo života ambrózie

Ak sa chce nepôvodný druh presadiť na novom území, musí disponovať patričnými zbraňami, aby obstál v konkurenčnom boji proti domácim rastlinám. Ambrózia vlastní dve takéto zbrane — prvou je množstvo semien, ktoré dokáže vyprodukovať rastlina, druhou je schopnosť semien prežívať pomerne dlhý čas v pôde. Priemerne vyvinutý jedinec ambrózie zvyčajne disponuje arzenálom 500 až 3 000 semien. Botanici však v minulosti zaznamenali aj viacero nadpriemerne vyvinutých a plodných jedincov, pričom jeden z nich vážil až dvadsaťštyri kilogramov a mal v zásobe až 62-tisíc semien. Iní výskumníci zas zistili, že niektoré semená dokážu vyklíčiť aj po štyridsiatich rokoch odpočinku v pôde. 

ambrózia a zdravie

Ambrózia je typická bohatou produkciou peľu, a tá je dokonca niekoľkokrát vyššia ako u iného známeho nepriateľa alergikov — paliny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite