Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vybrať školskú tašku, ktorá nepokriví chrbát školáka?

.denisa Gdovinová .lifestyle

Aj vy sa len súcitne pousmejete nad malým prvákom s nepomerne veľkou školskou taškou na chrbte? Rehabilitačná lekárka radí na čo si treba dávať pozor pri vyberaní ruksaku, ktorý zdravo zaťaží chrbát školáka.

Ako vybrať školskú tašku, ktorá nepokriví chrbát školáka? tan4ikk/Stock Budget/Profimedia

ak dieťa nemá správnu školskú tašku, príznaky sa dostavia pomerne rýchlo. Bolesti chrbta, pliec či hlavy, pocity mravenčenia či únavy aj po zložení tašky môžu byť prvými signálmi. 

„Rodičia si môžu všimnúť, že dieťa sa viac hrbí, plecia drží ochabnuté či v nerovnakej výške, predsúva hlavu alebo postrehnete zakrivenie chrbtice,“ vysvetľuje rehabilitačná lekárka z poliklinky Falck Dagmar Lizáková. 

Bolesti chrbtice už dávno nie sú príznakom starnutia a týkajú sa čoraz mladšej generácie, ktorá častejšie trávi čas sedavým spôsobom. Odborníci preto odporúčajú už v skorom veku zavádzať návyky správneho držania tela pre zdravú chrbticu. 

„Dobrým riešením určite nie je kvôli ťažkej taške dieťa voziť autom.Pohyb do školy a zo školy je aspoň minimum pohybu po dlhom sedení v škole.

„Podľa mňa sme dnes v prevencii asi tam, kde boli zubári pred štyridsiatimi rokmi. Vtedy nám neúnavne opakovali, že zuby si treba umývať dvakrát denne a dnes to berieme už ako samozrejmosť. Vidím, že mladí ľudia sa už pomaly začínajú zaujímať o zdravie chrbtice, lebo už veľmi skoro pociťujú bolesť zo sedenia,” myslí si fyzioterapeutka Lucia Merceková, ktorá v rozhovore

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite