Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledný letný výlet jednoznačne na rozhľadni

.denisa Gdovinová .lifestyle

Zostáva ešte zopár dní do začiatku septembra a konca pomyselného leta. Ak neviete čo s nimi, vyberte sa na nenáročný, no originálny výlet na niektorú zo slovenských rozhľadní.

Posledný letný výlet jednoznačne na rozhľadni dalibor glück Vyhliadková veža Tokaj v Malej Tŕni pri Trebišove patrí medzi najkrajšie rozhľadne v našej krajine.

to nie sú len vratké veže, svojpomocne pozbíjané z drevených dosiek. Potenciál rozhľadní či vyhliadkových veží objavili profesionálni architekti, pre ktorých sa tieto stavby stávajú atraktívnou zákazkou. Je to pre nich možnosť navrhnúť stavbu v nezastavanej krajine a rozhodnúť sa, či chcú stavbou v prírode excentricky vynikať alebo pokorne splynúť. 

Možno povedať, že prvé rozhľadne vznikli s pragmatickým účelom. V čase tureckých nájazdov do Uhorska začali na kopcoch a hradbách vznikať protiturecké vartovky, dodnes sa zachovala napríklad vartovka v Krupine či na bystrickom Urpíne. Časom začali vznikať z modernejších spoločenských potrieb – na vysokých televíznych vežiach. 

Rozmach rozhľadní s prvotným účelom relaxačného pozorovania horizontu nastal najmä počas prvej republiky, keď vznikali nadšenecké turistické spolky. Tie začali dobrovoľne a svojpomocne budovať čosi ako turistickú infraštruktúru – turistické útulne a rozhľadne. 

Medzi jedny z najkrajších slovenských rozhľadní patrí určite vyhliadková veža Tokaj v Malej Tŕni pri Trebišove. Okrem toho, že počas výletu možno spoznať aj zaujímavý východoslovenský región, rozhľadňa Tokaj je zaujímavá aj architektonicky. Minulý rok získala od vydavateľstva Eurostav ocenenie Stavba roka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite