Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kastrujú mládencov počítačové hry?

.elena Akácsová .lifestyle

Nesúhlasím s hystériou, ktorá označuje počítačové hry za príčinu agresie mladých mužov či ich asociálneho správania. Viac ma vystrašila najnovšia štúdia o rastúcej spokojnosti hráčov hier s ich životom.

Kastrujú mládencov počítačové hry? Oliver Berg/AP/SITA

keď niekde nejaký nevyrovnaný mladý muž vystrieľa spolužiakov, alebo spácha niečo čudné a čírou náhodou sa zistí, že hrával aj počítačové hry, ľahko sa zvaľuje všetko vina na ne. Vzhľadom na to, koľko ľudí počítačové hry hráva celkom bez vedľajších účinkov, sa mi to zdá voči tým hrám nespravodlivé a myslím si, že za tým musia byť iné problémy jednotlivých páchateľov. Pozdáva sa mi skôr názor tých odborníkov, ktorí tvrdia, že hry agresiu nepodnecujú, ale naopak ju ventilujú, katalyzujú neškodným smerom.

Lenže sa zdá, že hry katalyzujú nielen agresiu mladých mužov, ale aj akúkoľvek energiu a vôľu preraziť a niečo dosiahnuť. Aspoň to potvrdzuje nedávny model, ktorý vytvoril tím ekonómov a sociológov v zložení Mark Aguiar, Mark Bils, Kerwin Kofi a Charles Hurst a o ktorom informoval sociológ Petr Houdek na svojom blogu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite