Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sa vyhnúť starobincu

.elena Akácsová .lifestyle

Poslednú tretinu života prežije priemerný Slovák sužovaný rôznymi chorobami. Tie ho môžu postupne pripraviť nielen o samostatnosť ale doslova o všetko.

Elena Akácsová
Lucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.Lucia PapčováLucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.

telo má ísť do hrobu zhumpľované! Žartujeme často, keď popíjame, fajčíme, napchávame sa sladkosťami a junk foodom, nešportujeme a všade sa vozíme autami a výťahmi. Predstavujeme si, že budeme takto radostne a nezávisle žiť do deväťdesiatky a potom nás rýchlo na prvý šup zloží milosrdný infarkt, alebo ešte lepšie, večer si ľahneme pekne do postele a naveky ticho zaspíme.

Lenže takých šťastlivcov je medzi nami málo a to aj v prípade, že žijeme bez veľkých excesov. Vďaka zázračným výdobytkom medicíny sme schopní celé roky bojovať aj s tými najzákernejšími chorobami, predlžovať život, ale stále viac nás trápia choroby chronické, civilizačné. A začína to relatívne v mladom veku. Podľa Eurostatu, sa priemerný Slovák v dobrom zdraví dožíva len 54,5 roka a Slovenka 54,3 roka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite