Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa vyhnúť starobincu

.elena Akácsová .lifestyle

Poslednú tretinu života prežije priemerný Slovák sužovaný rôznymi chorobami. Tie ho môžu postupne pripraviť nielen o samostatnosť ale doslova o všetko.

Elena Akácsová
Lucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.Lucia PapčováLucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.

telo má ísť do hrobu zhumpľované! Žartujeme často, keď popíjame, fajčíme, napchávame sa sladkosťami a junk foodom, nešportujeme a všade sa vozíme autami a výťahmi. Predstavujeme si, že budeme takto radostne a nezávisle žiť do deväťdesiatky a potom nás rýchlo na prvý šup zloží milosrdný infarkt, alebo ešte lepšie, večer si ľahneme pekne do postele a naveky ticho zaspíme.

Lenže takých šťastlivcov je medzi nami málo a to aj v prípade, že žijeme bez veľkých excesov. Vďaka zázračným výdobytkom medicíny sme schopní celé roky bojovať aj s tými najzákernejšími chorobami, predlžovať život, ale stále viac nás trápia choroby chronické, civilizačné. A začína to relatívne v mladom veku. Podľa Eurostatu, sa priemerný Slovák v dobrom zdraví dožíva len 54,5 roka a Slovenka 54,3 roka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite