Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Ciel: Odídem a zmizol som

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Filmovému teoretikovi a kritikovi Martinovi Cielovi práve vyšla kniha Film a politika – Ideológia a propaganda v slovenskom filme 1939 – 1989, ktorú písal niekoľko rokov. Momentálne ho naplno zamestnáva učenie teórie filmu na Katedre audiovizuálnych štúdií VŠMU.

Martin Ciel: Odídem a zmizol som BORIS NÉMETH

vypestoval som si závislosť od čítania kníh.

Najstrašnejšou nočnou morou je pre mňa predstava, že by som sa niekde ocitol a nemal so sebou žiadnu knižku. Považujem čítanie beletrie a poézie za dôležité pre rozvoj predstavivosti. Ľudia teraz čítajú viac publicistiku, vedecký pop – čo tiež nie je zlé, ale chýba im potom fantázia. Sú strašne ovplyvniteľní a keď narazia na prekážku, len tam prešľapujú, nevedia ju prekonať. Jarmusch má vo filme Limit of Control vetu: Just use your imagination. Niečo urob, niečo vymysli, obíď to.

lyžovanie, to je moja druhá závislosť.

Budujem si ju od štyroch rokov, posledných dvadsať rokov frčím na skialpinizme. Na to treba špeciálne viazanie, špeciálne topánky, odľahčené lyže, aby sa hore ľahšie šliapalo. Používajú sa na to tulenie pásy, ich srsť rastie jedným smerom, ale dnes už pre to tulene nezabíjajú, dá sa to napodobiť umelo (pozri foto). Vyjdem hore a čo potom? Idem dole. A nie sú tam žiadni ľudia, to je fantastické!

som schopný ísť do maxima.

Ale nechcem, aby to bol môj celoživotný koncept. Do maxima idem v horách, niekedy v krčme s kamarátmi, ale bol by som veľmi nerád, keby sa to prevekslovalo do pracovného a osobného života. Takže som si vedome po rokoch chuligánskeho života vypestoval mimoriadne dôslednú presnosť a dochvíľnosť v pracovných a aj iných veciach. Viem, že keby som toto zanedbal, letel by som po šikmej ploche a a nedopadol by som dobre. Pomáha mi to prežiť, takáto vnútorná disciplína.

dlhodobé vzťahy mi nejdú.

Stále sa rozchádzam s nejakými skvelými ženami, som zjavne strašný človek. Nie som normálny, nedokážem mať bežný, štandardný vzťah. Skúšal som, ako sa dalo, milión vzťahov, furt sa aj kvôli tomu sťahujem. Divné je kupovať si v päťdesiatke nové práčky a šporáky. Pri poslednom sťahovaní som na starej práčke našiel plesnivý rukáv, úplne čierny. Vraj sa to dá odstrániť octom, tak som išiel do obchodného domu, do potravín, zobral dve fľaše, ale pri pokladni bolo veľa ľudí a ja neznášam čakať v rade. Ani nečakám. Hodil som ocot na zem, vošiel do elektra oproti potravinám a tam som si kúpil novú práčku. Budem tam čakať v nejakej blbej Bille?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite