Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ilona Németh: Žiadna téma pre mňa nemôže byť tabu

.elena Akácsová .lifestyle

Zaujíma ju politika, prostredníctvom umenia vyjadruje svoj názor, považuje za dôležité byť vedomým občanom. Ale byť aktívnym politikom, to by znamenalo prestať s umením, to nechce.

Ilona Németh: Žiadna téma pre mňa nemôže byť tabu Boris Németh Ilona Németh aj s čalúneným predmetom k svojmu dielu Polyfunkčná žena.

zaujíma ju politika, prostredníctvom umenia vyjadruje svoj názor, považuje za dôležité byť vedomým občanom. Ale byť aktívnym politikom, to by znamenalo prestať s umením, a to nechce. Výtvarníčka Ilona Németh.

Na tohtoročnej Pohode bola jednou z noviniek aj výtvarná scéna – visual stage, ktorá síce nebola nikde pevne postavená, ale pod ktorej hlavičkou sa konali rôzne výtvarné počiny festivalu. Headlinerkou tejto pohyblivej scény bola výtvarníčka Ilona Németh.

„Nebojím sa konfliktov, bojím sa nedoriešených vecí.“

Ak ste tam boli alebo videli fotky, možno i vás prekvapili dve hľadiská obrátené k sebe bez pódia v strede či kajaky umiestnené na betóne, v ktorých ľudia pádlovali vo vedrách s vodou. Tak práve to má na svedomí ona. Už druhý rok spolupracuje s Michalom Kaščákom. „Rozprávame sa, ako by malo vyzerať vizuálne umenie na Pohode, lebo dlho nebolo na úrovni, aká by patrila na také miesto. Je to zdĺhavý proces, ale prvé kroky sme už urobili, rôzne subjekty na tom participovali, postupne by sa to malo vyladiť,“ povedala nám v rozhovore.

Tomáš Prištiak
Keď vraždili Židov, deportovali Maďarov, mlátili Rómov, napádali homosexuálov, odmietli utečencov, mlčal som. Keď prišli pre mňa... (Performance Ilony Németh z 22. júna)

Okrem toho sme sa dozvedeli, že svoj ateliér na VŠVU vedie trochu pankáčsky, že si svoje objekty nevyrába sama, pretože je perfekcionistka a nemôže by aj kvalitný čalúnnik aj strihač videa, že nemá hoby, iba ak sa za to počíta aj nakupovanie topánok a prsteňov namiesto suvenírov z ciest, a že neznáša multitasking a tú manažérku, ktorá sa z nej v poslednom čase stala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite