Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Panebože, čo už ľudia riešia?

.elena Akácsová .lifestyle

Má pocit, akoby u nás bolo zakázané vyslovovať stredové tézy. V politike aj v umení vládne mantinelizmus a on sa to aj svojím festivalom Viva Musica snaží zmeniť. Matej Drlička.

Panebože, čo už ľudia riešia? Boris Németh „Konzervatívni diváci Vivu neznášajú, lebo robíme koncert s Janou Kirschner, a potom sú tu zase takí, čo nenávidia klasiku,“ hovorí Matej Drlička.

keď sme robili rozhovor s riaditeľom letného hudobného festivalu Viva Musica Matejom Drličkom, neustále sme sa vracali k dvom veciam. K jeho práci na festivale, ktorý práve vrcholí, a k jeho životnej partnerke, opernej dive Adriane Kučerovej.

Tvrdí, že Adriana je pre neho požehnaním, učí ho oddychovať, dobre jesť, majú spoločné záumy. Šport k nim nepatrí, i keď v mladosti krátku epizódku s džiu-džitsu zažil a rodičia mu to trpeli napriek sľubnej kariére budúceho klarinetistu. Boli tolerantní a vedeli, že na niektoré veci musí prísť sám. Má rád dobré rumy, hanbí sa, že nemá orientačný zmysel, kritiku prijíma dobre, pokiaľ sa netýka projektov, za ktorými si stojí. Nebojí sa žiadnych výziev a kolegov odzbrojuje hláškou: pokazili sme už aj ľahšie veci. Celý rozhovor si môžete prečítať v aktuálnom papierovom vydaní .týždňa, alebo tu.

A tu ešte zopár zaujímavostí o festivale Viva Musica, Adriane Kučerovej i o jeho nerestiach a cnostiach, ktoré sa na papier nezmestili:

cez leto je pre mňa dominantný festival.

Tento rok je totiž roztiahnutý na celé leto a aj mimo Bratislavy, máme 27 koncertov, doteraz ich bolo 8-10. Dosť sme si naložili. Niektoré koncerty, ako Gruberovú, Maiskeho či Kronos Kvartet, sme ako každý promotér kúpili hotové, potom sú typy koncertov ako Korben Dallas či Spievankovo s orchestrom, alebo otvárací koncert Viva Európa, ktoré si celé vymyslím a vyprodukujem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite