Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poloniny: Je to ďaleko a nič tam nie je

.denisa Gdovinová .lifestyle

A k tomu je tam ešte poriadna tma. No napriek tomu je výlet do Polonín zážitkom. Len s jednou podmienkou – nemôžete byť fajnovky a báť sa vyjsť do lesa aj v noci.

Poloniny: Je to ďaleko a nič tam nie je Boris Németh Vodárenská nádrž Starina na území najmenej navštevovaného Národného parku Poloniny je najväčším zdrojom pitnej vody v Európe.

počas takejto nočnej potulky možno naraziť na mierne netradičných turistov. Majú síce vedľa seba postavený stan, ale to len preto, aby doň skryli svoje veci. Oni sami ležia na dekách a pozorujú oblohu. A ak sú z Bratislavy, precestovali kvôli nej celé Slovensko. V hlavnom meste totiž neuvidia takú tmu, akú im ponúknu východoslovenské Poloniny. Park tmavej oblohy, ktorý sa rozprestiera na území Národného parku Poloniny, uvádza na Slovensku ešte nie príliš zaužívaný druh dovolenky – astroturistiku. Obyčajní nadšenci, ale aj výskumníci majú v poloninskom Parku tmavej oblohy najlepšie podmienky na pozorovanie nočnej hviezdnej oblohy. Východná časť Polonín je totiž najmenej znečisteným slovenským miestom z hľadiska svetelného smogu. Bratislavčanom a iným mestským odchovancom, ktorí sú zvyknutí na nejasnú ružovkastú nočnú oblohu, vyrazí poloninská noc dych.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite