Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kamkoľvek buchnem, deje sa hudba

.elena Akácsová .lifestyle

Vyhral prestížnu dizajnérsku súťaž na Bratislava Design Weeku so svojím WoodPackom. Nie je pritom dizajnér, ale džezový gitarista a hudobný redaktor. Boris Čellár.

Kamkoľvek buchnem, deje sa hudba BORIS NÉMETH Boris Čellár drží svoj WoodPack a snaží sa alikvótne spievať – vydávať naraz dva rozličné tóny.

pred vyše rokom si chcel Boris Čellár vyrobiť hudobný nástroj do svojej ambientnej hudby. Mal zvukovú predstavu a k nej sa snažil priviesť hmotu. Tak vznikol WoodPack – intuitívny hudobný nástroj. Kamkoľvek udriete, ladí to – deje sa hudba. V redakcii sme si ho vyskúšali a aj tí, čo v živote na ničom nehrali, sa pri ňom cítili ako rodení muzikanti. Takmer takí dobrí, ako vynikajúci džezový perkusionista Giovanni Hidalgo.

Giovanni Hidalgo hrá na WoodPacku

Ako k nahrávke došlo? „Prišiel som za Giovannim pred koncertom do šatne robiť rozhovor na môj portál jazz.sk,“ vysvetľuje Boris Čellár. „Zobral som so sebou WoodPack. Vravel som si, je to Portorikánec, perkusionista, mohlo by ho to zaujímať. Začal hrať a bolo po rozhovore. Všetci sa pridali, čo tam boli, trieskali po stoličkách, stoloch, okamžite sa tam ozvala Kuba. Spýtal sa, či si to môže zobrať na pódium a dal krásne šesťminútové sólo len na mojom nástroji. Posunul ho do inej dimenzie.“ Kto zo slávnych muzikantov ešte nástroj vyskúšal? Napríklad indický hráč na bicích Trilok Gurtu.

Boris Čellár sa tento rok prihlásil na Bratislava Design Week, hoci netušil, že je to taká prestížna záležitosť. Niekto mu povedal, že je to niečo ako Urban Market, tak si myslel, že tam príde so stolčekom, rozloží nástroje a ponúkne ich tam. Až pár dní pred začiatkom prišiel mail s inštrukciami a on pochopil, čo je to za akcia a že musí vymyslieť k nástroju reálnu inštaláciu. Tu si môžete pozrieť výsledok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite